Промислові споживачі послуг 17-ти енергетичних компаній отримують доступ до власних особистих кабінетів із використанням Електронного Цифрового Підпису (ЕЦП) Акредитованого центру сертифікації ключів ТОВ «Інтер-Метл» через компанію ТОВ «Базис».

На це звернув увагу керівник проекту по інтеграції POS – термінальних рішень «ПриватБанку» Вадим Криворучко, пишуть Наші гроші.

Серед компаній, які запровадили обов’язкове придбання ЕЦП для промислових споживачів, 14 обленерго (Вінницьке, Волинське, Дніпровське, Донецьке, Закарпатське, Київське, Луганське, Миколаївське, Рівненське, Сумське, Харківське, Хмельницьке, Чернівецьке та Чернігівське), а також «Київенерго», «ДТЕК Високовольтні мережі» та «Центральна енергетична компанія».

На сайтах компаній розміщені інструкції з отримання ЕЦП. У кожній з них згадується про платність послуги.

Повідомляється, що для отримання підпису в Центрі сертифікації відкритих ключів ТОВ «Інтер-Метл» потрібно сформувати пакет документів згідно з переліком та відправити його на адресу київського ТОВ «Базис». Опісля споживачеві має надійти лист з реквізитами доступу до АЦСК та інструкція з отримання сертифікату ЕЦП.

Центр сертифiкацiї вiдкритих ключiв ТОВ «Iнтер-Метл» побудований на базi програмно-технiчного комплексу «Центр сертифiкацiї вiдкритих ключiв “Цезарiс”». На офіційному сайті Центру сертифікації зазначається, що вартість усіх та кожної окремо послуги становить 290 грн.

«Інтер-Метл» та «Базис» зареєстровані за однією адресою у Києві (вул. Тропініна, 4Б) та використовують спільний контактний номер.

ТОВ «Інтер-Метл» у рівних долях контролюють кияни Олександр Ромін та Марина Ленінг. Остання відома як дружина Вадима Копилова – колишнього заступника Миколи Азарова у Державній податковій адміністрації та Міністерстві фінансів. У 2011 році був заступником міністра економіки Андрія Клюєва. Зятем Копилова є лідер музичного гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк.

Олександр Ромін є також співвласником ТОВ «АМБ Груп», що спеціалізується на діяльності в області комп’ютерного програмування. Його бізнес-партнером у компанії є Петро Яцук, виходець з «Укртелекому», який у 2011-2014 роках очолював Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації.

У свою чергу, Яцук відомий як співзасновник ГО «Інтернет Речей Україна», яку ділить із Юрієм Каргаполовим (директор Об’єднання підприємств «Український мережевий інформаційний центр») та Володимиром Коляденком (віце–президент Київської ТПП).

Раніше «Інтер-Метл» було зареєстроване на іншій столичній вулиці – Платонівській, 18. Тут знаходилось ТОВ ВКФ «Метл», що спеціалізувалось на торгівлі хімікатами. Серед співвласників фірми значились, з-поміж інших, Олександр Ромін, Володимир Ястребов та Олександр Тарадов. Вони ж із Дмитром Коваленком та Світланою Рожковою раніше співволоділи сьогодні припиненим ТОВ «Агрофірма Земля».

Кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Базис» є Олена Роміна, ймовірно, дружина Олександра Роміна, компанію також ділять Володимир Ястребов та Катерина Журавльова.

ІА "Вголос": НОВИНИ