27 липня 2002 року у Скнилові Львівської області відбулася страшна трагедія - під час авіашоу на честь 60-річчя 14-го авіаційного корпусу винищувач Су-27 УБ Збройних Сил України, виконуючи фігури вищого пілотажу, впав у натовп глядачів. Загинуло 77 людини, з них 28 - діти. Ще 250 отримало поранення.

Що спричино до катастрофи і хто в ній винен з'ясував Обозреватель.

27 липня на авіашоу прибуло десятки тисяч людей. Пілоти - Володимир Топонар та Юрій Єгоров - мали продемонструвати фігури на МіГ-29, проте літак не зміг вилетіти до Львова, тому його замінили на Су-27.

Пілоти намагалися на низькій висоті виконати напівпетлю, але літак зачепив дерево, потім крилом землю, кілька разів перекинувся і влетів у натовп людей, після чого вибухнув і загорівся. Пілоти встигли катапультуватися.

Відразу після катастрофи президент Леонід Кучма звинуватив у всьому військових та звільнив з посади головнокомандувача ЗС України генерал-полковника Віктора Стрельникова.

Генеральна прокуратура заарештувала Стрельникова та трьох інших високопосадовців ЗСУ. Крім цього, подав у відставку міністр оборони України Володимир Шкідченко, але відставка не була прийнята.

6 вересня 2002 року було опубліковано результати розслідування. Причиною трагедії назвали «відхилення екіпажу від польотного завдання і помилка у пілотуванні Су-27».

За даними слідства, незадовго до авіашоу підготовлений до нього МіГ-29УБ був замінений на Су-27УБ, заправлений на три тонни великою кількістю пального, але командир літака Володимир Топонар неправильно оцінив вагу літака і допустив його небезпечне зближення із землею.

Також, було порушено правила проведення подібних заходів, які забороняли польоти над територією, де знаходилися глядачі.

За словами самого Топонара, причиною аварії став несподіваний недобір потужності лівим двигуном літака, в результаті чого він не вийшов з піке і нахилився на один бік. Попри все, його засудили до 14 років ув'язнення. З тюрми він вийшов через 11 років.

Юрій Єгоров, другий пілот Су-27, був засуджений до 8 років ув'язнення. Вийшов на волю через 2,5 роки.

Анатолія Третьякова, заступника командувача 14-го авіакорпусу, було засуджено до 6 років ув'язнення.

Юрій Яцюк, заступник керівника польотами, засуджений до 6 років ув'язнення.

Анатолій Лукіних, начальник служби безпеки польотів 14-го авіакорпусу, був засуджений до 4 років позбавлення волі умовно.

Всім обвинуваченим були присуджені штрафи. Ніхто з них не визнав своєї вини.

11 червня 2008 року український військовий апеляційний суд у Києві визнав обвинувачених невинними.

У 2016 році Європейський суд з прав людини виніс рішення за двома скаргами, які подали родичі жертв катастрофи військового літака на авіашоу у Скнилові. Суд розглянув позов родичів подружжя Сергія та Тетяни Міхно, а також чотирьох членів сім'ї Михайлів - Наталії, Андрія та їх дочок, які загинули на місці аварії літака 27 липня 2002 року.

Родичі жертв стверджували, що Україна порушила ст. 2 Європейської конвенції з прав людини, а саме - право на життя. Однак, позов було відхилено, оскільки Україна не приховувала цього інциденту і провела повне розслідування катастрофи.

На згадку про страшну трагедію на території Скнилівського аеропорту звели каплицю, а на місці падіння літака – пам'ятник. Кожного року львів'яни приходять сюди з квітами та проводять молебень за загиблих.

[embed]https://player.obozrevatel.com/video/files/videos/0/13/991/480p.mp4[/embed]

ІА "Вголос": НОВИНИ