Триває страсний тиждень – найбільш суворий час Великого посту. Таку назву цей тиждень має тому, що є присвячений споминам про останні дні земного життя Спасителя: його страждання, хресну смерть і погребіння. Всі дні Страсного тижня називаються «Великими» або “Страсними.”

Великий Понеділок

У цей день згадують розповідь про те, як Ісус прокляв дерево смоковниці (інжиру), вкрите зеленим листям, але безплідне.

Дерево відображає собою зібрання юдейське, в якому Господь Ісус Христос не знайшов істинного плоду, а лише лицемірний покров закону.

На Літургії Ранішосвячених Дарів Церква нагадує про долю боговідступного народу юдейського і кінець світу. Тому цього дня люди прибирають свою оселю від усякого непотребу.

Їсти у Великий понеділок можна хліб, овочі, фрукти, але деякі віруючі дотримуються суворого посту та проводять понеділок взагалі без їжі.

Великий вівторок

У Великий Вівторок віруючі у храмах та вдома згадують, як Христос навчав у храмі Єрусалимському народ і той вважав Його своїм пророком.

Цього дня готують святкове вбрання, обирають скатертину, якою накриють святковий стіл, та рушник, з яким підуть на Великодню службу. Можна працювати на землі. Раніше чоловіки у цей день вибирали дрова для випікання пасок.

У вівторок також купують продукти для Великодня.

У цей день можна їсти гарячу їжу без олії. 

Страсна середа

Велика середа присвячена покаянням грішниці Марії Магдалини, яка, омивши сльозами, і, помазавши дорогоцінним миром ноги Христа, підготувала його до поховання, а також зраді Ісуса апостолом Юдою Іскаріотом, вчиненій за 30 срібняків.

У цей день рада первосвящеників і книжників юдейських вирішила вбити Христа. Вони боялися бунту народу, який слухав повчання Христа і став довіряти Йому ще більше після воскресіння праведного Лазаря. 

У Середу треба завершувати найважливіші роботи – навести лад у хаті та прибрати її зовні. Звечора починати готувати тісто для пасок.

Цього дня вживають їжу без олії.


Великий Четвер. Чистий Четвер

Духовно ми стоїмо перед підніжжям Голгофи. Ісус Христос готовий добровільно зійти на Хрест. ​Цього дня Господь омив ноги своїм учням і встановив Таїнство Євхаристії на Таємній Вечері.

Відтоді, у цей день, у кафедральному соборі єпископ омиває ноги дванадцятьом священикам. Тоді ж увечері відбувається читання дванадцяти Євангелій про страсті Христові. 

Великий Четвер також називають чистим. За стародавнім українським звичаєм, на світанку цього дня дорослі та діти миються біля криниці або річки. Вважається, що вода у цей день набуває цілющих властивостей. Купання та молитва допоможуть зберегти здоров'я на цілий рік.

У цей день прийнято пекти паски. Перед тим, як приготувати тісто, необхідно помолитися. Вважається, що інакше паска не вийде.

Також у цей день прийнято причащатися, а також класти на стіл хліб та освячену сіль.

Традиційно у четвер прийнято купувати дітям обновки. 

Страсна п'ятниця

Страсна п'ятниця – день скорботи та найсуворіших заборон перед Великоднем. 

Цього дня Ісус Христос, за звинуваченням юдейських первосвящеників і вироком римського прокуратора, був розіп'ятий на хресті та помер заради спокути людських гріхів.

Оскільки це  найскорботніший день – Літургія не відбувається.

На вечірній службі виносять Плащаницю, що символізує похоронну тканину, якою було накрито тіло Христа.

Це день жалоби на спомин про страсті та смерть Христа. Цього дня християни строго дотримуються посту.

Існує традиція не їсти у Велику П’ятницю до закінчення чину виносу плащаниці, а потім вживати лише хліб та воду.

Варто поводитися стримано, не лихословити, відмовитися від розваг.

Не можна цього дня працювати по дому. 

Велика Субота

У Велику Суботу згадується смерть Христа і те, як дух Спасителя спустився в пекло і вивів звідти душі праведників. Для учнів Христа то був день великого випробування. Згідно з Писанням, апостоли розбіглися по смерті Ісуса, а єдиною людиною, хто витримав у вірі, була Богородиця. 

Цей день у Церкві є днем тиші і очікування. У храмі Єрусалима в суботу сходить Благодатний вогонь, у церквах розпочинаються урочисті служби з освяченням великодніх кошиків.

ІА "Вголос": НОВИНИ