Цього дня у світі відзначають Міжнародний день рідної мови та Всесвітній день екскурсовода. У православному календарі – день пам'яті святого пророка Захарія.

Міжнародний день рідної мови 

21 лютого в Україні і світі святкують Міжнародний день рідної мови. Свято було засновано 2000 року за ініціативи ЮНЕСКО, щоб показати, що саме унікальність мови відрізняє один народ від іншого на планеті Земля. Дату обрали не випадково. Саме 21 лютого 1952 року в Бангладеші відбувся збройний конфлікт через мову. Тоді загинуло 4 студенти.

У світі існує близько 7 тисяч мов, але науковці об’єднують їх  у порівняно маленьку кількість мовних сімей. Найрозповсюдженішими вважаються індоєвропейські мови, які є рідними майже для половини всього населення планети. У цю групу входить і українська мова. 

Щорічне відзначення Міжнародного дня мови покликане привернути увагу на меншини, які інколи налічують менш аніж 10 тисяч осіб, але розмовляють рідною мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і забуваються. 

 

Рідна Україна - мова солов’їна, 

Золоте колосся, маки у житах. 

Край воріт - калина, верба, яворина, 

Храми і світлиці в барвах-рушниках. 

Рідна Україна - то душі краплина, 

Пісня журавлина у ранковий час. 

Рідна Україна - то земля єдина, 

Що сходив ногами босими Тарас. 

Рідна Україна - за столом родина, 

Яром-долиною стелиться туман. 

Батькова розмова - тиха, вечорова, 

Мамина молитва - вічний талісман.

 День екскурсовода

Також 21 лютого святкують Всесвітній день екскурсовода. Свято було започатковане в 1990 році  за ініціативи Міжнародної федерації екскурсоводів та вперше відзначалося в Лондоні. Сьогодні все більше країн приєднується до святкування цієї події, особливо ті, які можуть похвалитися великою кількістю туристичних об’єктів. 

Цікаво, що сама професія з’явилася ще в Давній Греції та Римі. Тоді іноземцям надавали провідника, який допомагав їм у подорожі.

Античні туристи їхали подивитися на грецькі олімпіади та римські гладіаторські бої. В епоху середньовіччя паломники долали тисячі кілометрів, щоб помолитися в святих місцях.

Часто слова «екскурсовод» та «гід» вживаються як взаємозамінні. Однак це не зовсім так. Екскурсовод — це людина, яка проводить екскурсії якимось конкретним культурним чи історичним об'єктом.

Гід - це спеціаліст, який супроводжує групу туристів у поїздці кількома об'єктами. Також гідом можуть називати провідника у поході по лісі та горах. 

Туризм є важливою галуззю української економіки. Щороку нашу державу відвідують понад 20 мільйонів туристів.

Церковне свято

21 лютого в церковному календарі – день пам’яті святого пророка Захарія Серповидця.

Відомо, що він народився в священицькій родині Левія, а тому з ранніх літ вивчав Слово Боже та вмів передбачати майбутнє. Святому дали прізвисько Серповидець через те, що якось він побачив уві сні сувій, схожий своєю формою на серп. Захарій разом з старозавітним пророком Агамоном переконував єврейського царя Зоровавеля в необхідності відновити будівництво храму в Єрусалимі, яке було зупинене за часів правління царя з Персії Камбіза. З дитинства Захарія намагався звернути увагу єврейського народу на гріхи та намагався всіма силами наблизити людей до Бога. Саме Захарій пророкував прихід Ісуса Христа, який стане спасителем свого народу. Хоча сам він жив задовго до народження Месії. 

Значення імені та характер власника

Ім’я Захар — це форма імені Захарій, Захарія. Походить від давньоєврейського імені Зехарья (Зехаріаху), що означає «Господь згадав» ( «Яхве згадав»), «згадати Господом», «пам’ятний Господу», «пам’ятає Господа». 

Чоловіків, названих цим ім'ям, об'єднує вроджена скромність, чутливість, а разом з нею чуйність, душевність і доброта. У них хороша інтуїція та високий рівень інтелекту.

Захар — добродушний, поступливий, уважний і турботливий до близьких. Він дуже сентиментальний. Захар не знає, що таке користь, він чуйний і готовий в будь-який момент прийти на допомогу. Характеру Захара не вистачає твердості й наполегливості, через що його добротою часто користуються оточуючі. Чоловік обожнює природу, якщо у нього буде можливість купити землю, він обов’язково нею скористається і займеться вирощуванням плодових дерев.

Захар – сумлінний працівник, яким задоволене керівництво. Він рідко займає керівні посади, частіше є «правою рукою».

У сімейному житті Захар часто йде на поводу у своєї дружини. Втім, якщо дружина володіє почуттям такту, зможе подарувати йому любов і відчуття надійного тилу, то він відповість їй повною довірою, обожнюванням і ніжною турботою.

Привітання імениннику

Хай Ангел, чарівною зіркою з неба,
Веде тебе гарним, життєвим шляхом.
Хай буде він добрим і чуйним до тебе,
Від сліз і образ прикриває крилом.

Любові, тепла, подарунків приємних,
Щасливої долі, легких перемог…
Хай свічка надії, у час коли темно
Осяє життя, й захистить від тривог.

Народні традиції та прикмети

З 21 лютого селяни починають готувати садовий інвентар до робіт у полі. У цю дату кропили водохресною водою вози, лопати і серпи. Серп вішали біля входу в будинок, щоб він давав захист від злих сил.

Цей день в народі вважається не дуже щасливим. 21 лютого не клює риба і погано йде торгівля. Також в цей день послаблюється здоров'я і можна легко захворіти.

  • Мороз в цей день віщує ранню і теплу весну.
  • Багато інею на гілках - до хорошого врожаю меду.
  • Якщо тварини неспокійно поводяться, то скоро буде заметіль.
  • Якщо собака веде себе тривожно, буде снігопад.

Пам'ятні події цього дня

У 1431 розпочався суд над Жанною д’Арк

У 1784 засноване місто Миколаїв

У 1808 російські війська без оголошення війни напали на Швецію

У 1842 американець Джон Грінау запатентував швейну машинку, хоча винайшла її геть інша людина

У 1914 у Монреалі створене українське видавництво “Новий світ”

У 1925 вийшов перший номер газети “The New Yorker”

У 1947 у США з’явилася фотокамера “Поляроїд”

У 1948 Президія Верховної Ради СРСР видала указ, відповідно до якого кожного, хто не виробив встановленого мінімуму трудоднів, можна було виселяти за межі України

1953 – вчені Джеймс Вотсон та Френсіс Крік запропонували структурну модель ДНК у вигляді подвійної спіралі.

У 1993 у Донецьку Сергій Бубка встановив світовий рекорд у стрибках із жердиною в закритих приміщеннях — 6 м 15 см

У 2014 учасник Революції Гідності Володимир Парасюк на сцені Майдану Незалежності оголосив ультиматум про збройний штурм у разі, якщо Янукович не піде у відставку з поста президента до 10:00 ранку наступного дня, суботи 22 лютого.

ІА "Вголос": НОВИНИ