У Чехії Вищий суд у Празі в апеляційній інстанції підвищив покарання громадянинові Білорусі. Він легально живе в Чехії і був засуджений 2020 року до 4,5 років позбавлення волі за участь у війні проти України на Донбасі.

Тоді і захист засудженого Олексія Фадєєва, і обвинувачення заявили, що оскаржать вирок, повідомляє Радіо Свобода.

Як вирішив нині апеляційний сенат Вищого суду в Празі, суд першої інстанції, Празький міський, виносячи 2020 року первісний вирок, недостатньо точно визначив провину Фадєєва, засудивши його тільки за «участь в організованому злочинному угрупованні», але не знайшовши підстав засудити його і за «терористичний напад». Відтак апеляційний суд додав і це обвинувачення, а ще визначив Фадєєву виняткове покарання: через його участь в організованих злочинних угрупованнях верхня межа терміну була підвищена на третину.

Таким чином, Олексій Фадєєв засуджений до 21 року позбавлення волі. Також йому присуджене вислання з Чехії на необмежений термін (первісний вирок, крім 4,5 років ув’язнення, присудив йому також вислання на 4 роки). Обвинувачення при розгляді справи в першій інстанції просило для нього 15 років позбавлення волі і вислання на необмежений термін.

Вирок після рішення апеляційної інстанції набув чинності. На нього ще можна подати касаційну скаргу до Верховного суду Чехії.

Кримінальний кодекс Чехії визначає «терористичний напад» як злочин, скоєний проти Чехії з метою зашкодити її конституційному ладові, чи проти міжнародної організації, – але при цьому чеське право надає захист від терористичних дій і іноземним державам.

Згідно з обвинувальним висновком, Фадєєв неодноразово відвідував окуповану частину Донецької області між 2014 і 2016 роками, дістаючись туди через російський Ростов-на-Дону, «з наміром активно підтримати сепаратистські угруповання на сході України». Прокурор стверджував, що чоловік сам отримував зброю в угрупованні «ДНР» і брав участь у виконанні різних воєнних завдань у лавах так званої «республіканської гвардії» цього угруповання – він не тільки займався патрулюванням, а й брав активну участь у боях проти українських військ, які захищають суверенітет і територіальну цілісність України, заявило обвинувачення.

Раніше в перебігу судових слухань Фадєєв заявляв, що їздив на окуповану частину Донбасу, щоб допомогти тамтешнім людям захищатися від «українських фашистів» і «націоналістів». Його адвокат, зі свого боку, твердив на захист свого клієнта, що, мовляв, Конституцію України порушила сама українська армія.

Останнім часом Фадєєв уже перебуває в ув’язненні в Чехії, засуджений за інший кримінальний злочин.

Це в Чехії не перший такий випадок. Тут вже відбулося і готуються кілька нових процесів над людьми, які воювали на боці сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР».

ІА "Вголос": НОВИНИ