Ім'я Ольга у багатьох українців асоціюється із княгинею, дружиною київського князя Ігоря. Постать княгині Ольги (народилася близько   910 — 11 липня 969 ). Іменини Ольги відзначаємо щорічно в день смерті святої.

За переказами, Ольга була дружиною київського князя Ігоря. Вже на першій зустрічі Ольги та Ігоря проявився благочестивий характер майбутньої святої: молодий князь, побачивши прекрасну дівчину, загорівся пристрастю і почав схиляти до гріха, але вона присоромила його.

Дружиною Ігоря Ольга стала в 903 році. Коли їх синові Святославу виповнилося три роки, Ігоря вбили древляни. Вони прислали Ользі тіло вбитого чоловіка і сватів, пропонуючи знову одружитися. На таку зухвалість княгиня Ольга відповіла дуже жорстоко. Вона наказала заживо закопати послів разом з човном, на якому вони прибули. А після цього Ольга спалила столицю древлян Іскоростень.
На прикладі Візантійської імперії Ольга знала, що для добробуту народу необхідно займатися влаштуванням релігійного та духовного життя. Княгиня вирушила до Константинополя, щоб подивитися на церковну службу і переконатися в праведності християнської віри. Там вона прийшла до рішення стати християнкою і прийняла хрещення з ім'ям Олена. У Київ Ольга повернулася з іконами і богослужбовими книгами. Хрещення княгиня прийняла в Константинополі в 955 або 957 році. Вона напророкувала, що християнство встановиться на Русі.

Проте син самої Ольги, Святослав, не бажав приймати хрещення, а жив за язичницькими законами. Під час його правління язичництво на Русі процвітало, незважаючи на старання Ольги. Втім, це не заважало княгині привчати онуків, дітей Святослава, до християнської віри.

Після смерті Ольги її справу продовжив онук – князь Володимир, майбутній хреститель Русі, відомий як Володимир Красне Сонечко. Саме під час його правління почалося шанування Ольги як святої.

У народі Ольгу назвали Страдницею за те, що її іменини припадали на самий розпал польових робіт. У цей час у поля і луки виходили всім селом: хто займався жнивами, хто заготівлею сіна; дітей відправляли в ліс – по гриби і по ягоди.
У цей день селяни молилися святій Ользі за гарну погоду, за милосердя до женців, за те, щоб вона дала можливість закінчити роботу раніше, ніж жито почне гнити від рясної роси, яка незабаром почне випадати на поля. «Ольга – на полі підмога», – вірили люди.
День святої Ольги називали ще Стожари – таке ім'я мало сузір'я, відоме нам як Велика Ведмедиця. Яскраве сяйво Стожарів (тобто безхмарне небо) віщувало вдалі жнива і багатий урожай.
Мисливцям та ж прикмета обіцяла хороший шанс вполювати ведмедя.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ