У понеділок, 24 серпня, Україна відзначає День Незалежності.

24 серпня 1991 Верховна Рада Української РСР проголосила Україну незалежною, демократичною державою і винесла «Акт проголошення незалежності України» на підтвердження всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року.

Також сьогодні День міста Перемишляни, Національний день вафлі і День пирога з персиками в США, в Казахстані і Ліберії відзначають Дні державних прапорів, а у Киргизії - День внутрішніх військ.

Крім того, 24 серпня відзначають Міжнародний день дивної музики. Його придумав Патрік Грант, музикант з Нью-Йорка. Мета свята проста: спонукати людей грати і слухати музику, навіть, якщо вони її не розуміють.

Яке православне свято

Православна церква вшановує пам’ять святої рівноапостольної княгині Ольги, у святому хрещенні Олени, яка першою з правителів прийняла християнство, завдяки якій Київська Русь прийняла православну віру. Свята Ольга вважається покровителькою матерів синів і вдів. Останні їй моляться про втіху, а молоді дівчата просять вдалого заміжжя.

Також церква згадує пам'ять мученика Евпла, який жив у III-IV столітті і служив у місті Катані (Сицилія) архідияконом. Прославився тим, що носив з собою Євангеліє і під час кожного зручного випадку намагався виступити з проповіддю. В один з таких днів Евпла схопили язичники і відвели до імператора. Його піддали численним тортурам, але навіть у цьому випадку він не погодився прийняти язичницьку віру. Під час страти Євпл продовжував проповідувати – з тим і помер.

Які традиції на свято

У народі цей день називали: Ольга; Ольга-сіногнійка; Ольга-страдниці та Євфимія Стожарніці.

У цей період часто йшли дощі, які є згубними для сіна, тому й прозвали в народі княгиню Ольгу «сіногнійкою». Селяни молилися святій, просили її послати хорошу погоду, щоб встигнути заготовити сіно і закінчити жниву.

Іменини

День ангела святкують: Ольга, Олександр, Сусанна, Василь, Макар, Максим, Марія, Марк, Мартін та Федір.

Що не можна робити

Не можна брати гроші, якщо знайшли їх; Не можна брати гроші в борг; Не можна купатися; Не можна планувати весілля; Не можна ходити на цвинтар;

Що сталося у цей день

410 — вестготи під керівництвом Аларіха захопили та розграбували Рим; 1572 — Варфоломіївська ніч, бійня гугенотів у Королівстві Франція; 1853 — випущено перші картопляні чипси; 1941 — створено головний підрозділ Сил спеціальних операцій Британської армії SAS (Спеціальна повітряна служба); 1942 — відбулася Битва біля східних Соломонових островів між авіаносцями США та Японської імперії під час Другої світової війни; 1949 — набрав чинності договір про створення НАТО; 1968 — Франція провела перші випробування ядерної зброї; 1991 — Верховна Рада Української РСР прийняла Акт проголошення незалежності України (День Незалежності України); 1995 — випущено Windows 95; 2006 — Плутон перестав вважатися планетою Сонячної системи і перейшов у розряд карликових планет.; 2006 — представники п'яти православних церков України прочитали першу спільну молитву в Софійському соборі.

Народні прикмети на 24 серпня

Багато горіхів, а мало грибів – до холодної і сніжної зими. Якщо вітер, який раніше дув декілька днів, нарешті, припиняється, то можна сподіватися на хорошу погоду незабаром. Вранці туман стелиться над поверхнею водоймищ - прикмета того, що буде кілька теплих днів. Дощ під час сходу сонця – прикмета до того, що негода триватиме протягом декількох днів. Якщо на світанку сильно зірки сяють, то через кілька днів буде дощ. Дим від багаття стелиться по землі – до дощу. Якщо сонце яскраво світить, то у вересні практично не буде дощів. Дощ обіцяє хороший улов риби.

Як писав «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ