Плюс 25 млн грн доходу за перший квартал: ДП «Ліси України» на Львівщині починає рік позитивною економічною динамікою. Чистий прибуток зріс майже на 20% – до 54 млн грн.

Прогнози також позитивні. У другому кварталі зростання продовжиться. Область відновлюється після важкого спаду минулого року.

Минулого місяця на комісії Львівської облради депутати задалися питанням, чому у 2023 році порівняно з 2022 роком лісівники області зменшили надходження ПДФО. Чим пояснити скорочення податку на прибуток, рентної плати?

Причина насправді очевидна – падіння більш ніж на третину доходів від реалізації лісоматеріалів. Менше заготовили, менше продали, менше отримали зарплати, менше сплатили податків.

Чому ж в області скоротилася реалізація? Адже в цілому за рік ДП «Ліси України» показало зростання обсягів, доходів, а головне – прибутку.

Як виявилося, лісгоспи області ще до початку реформу чомусь вчасно не подбали про оновлення матеріалів лісовпорядкування. Матеріали затверджуються на 10 років із можливістю продовжити ще на 5. На Львівщині матеріали датуються 2008-2011 роками.

Рік тому Міндовкілля затвердило нові матеріали лише одній філії з десяти. У інших господарствах матеріали на момент утворення ДП «Ліси України» перебували на різних стадіях підготовки (камеральні роботи, лісовпорядні наради).

Без актуальних матеріалів лісовпорядкування не отримати лісорубний квиток. Немає квитка – немає заготівлі.

Друга проблема – відсутність речових прав на землю. Ще кілька років тому відсоток оформлення земель лісових господарств Львівщини був дуже незначний. Лише у 2021-2022 роках завдяки керівництву Держлісагентства проблема почала вирішуватися, і на початку 2023 року вдалося встигнути оформити половину територій. Наразі ДП «Ліси України» на Львівщині довело цей показник майже до 90%.

Тож минулорічний спад у лісовому господарстві Львівщини є наслідком деградації лісгоспної системи та відсутності єдиної адміністративної вертикалі. Саме реформа дала можливість налаштувати контроль та ефективне управління. Поступово виправляти проблеми, які накопичувались десятиріччями.

ІА "Вголос": НОВИНИ