Цьогоріч Україна святкує 25 років з дня ухвалення Конституції України.

«Вголос» звернувся до львівських політиків з одним питанням: «Яку б реальну зміну Ви б додали в Конституцію?» Бонусом - думка одного із натхненників створення Основного закону України.

Життя змінюється і Конституцію треба змінювати

Один із ініціаторів Конституції 1996 року Ігор Юхновський вважає, що стару Конституцію вже потрібно змінювати. Адже за 30 років в Україні багато що змінилося, тому варто вносити й зміни у Основний закон.

«Найгірше, що кожен новий уряд намагався підім'яти під себе Конституцію. Їхнє урядування призводило до погіршення держави.  І за кожного з них Україна опинялася у все важчому стані. Та потреба в новій Конституції залишається незмінною", - каже Ігор Юхновський.

Категорії, які ми отримали у спадок від тоталітаризму, мають відійти в минуле

Очільник Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький переконаний, що до внесення змін у Конституцію потрібно підходити дуже виважено, адже це наш Основний Закон.

«Однак варто наголосити, що минулого року ми фактично завершили адміністративно-територіальну реформу і тому найбільш актуальними змінами до Конституції є введення поняття територіальних громад. Таким чином ми поставимо крапку у цьому процесі й розпочаті зміни ми узаконимо не лише де-факто, але й де-юре. Вважаю, це те, на що чекає українське суспільство. Адже категорії сільських, селищних чи міських населених пунктів вже віджили своє. Вони мають залишитися для характеристики певного історичного періоду, який ми отримали в спадок від тоталітарної імперії. Тому, на мою думку, питання територіального устрою і місцевого самоврядування доцільно виписати виходячи з нових реалій української дійсності», - вважає Максим Козицький.

Змінювати Конституцію треба без політичних спекуляцій

На думку голови Львівської обласної ради Ірини Гримак, у Конституції треба прописати територіальний устрій та розмежування функцій органів виконавчої влади. Адже  Конституція повинна працювати для людей. А влада, як гаранти цієї Конституції, повинна докласти максимум зусиль для забезпечення її виконання.

«25 років тому, в момент прийняття української Конституції, міжнародна спільнота визнала її, як один з найдемократичніших Основних Законів у світі. Цей документ справді є надзвичайно правильний та збалансований. Попри те, що кожного разу Конституцію намагаються змінити, до речі, не завжди в кращу сторону. Сьогодні Основний Закон потрібно провести у відповідність до реформи децентралізації. Зробити це треба не поспішаючи, виважено та відкинувши усі політичні спекуляції. Треба прописати такий територіальний устрій та розмежування функції органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, які б гарантували всебічний розвиток територій та їх мешканців і одночасно були запорукою територіальної цілісності України.», - зазначила Ірина Гримак.

Змінити потрібні, але не під час війни

 

Секретар Львівської міської ради Маркіян Лопачак вважає, що Конституція ніколи не була Основним законом для жодної із влад. Попри те, що кожен наступний Президент присягав на Конституції України, надалі вони її сотні разів порушували й намагалася змінити її «під себе» після кожних нових виборів.

«Усе це призвело до того, що в державі фактично перестали працювати закони, запанували хаос, бідність і війна. Нині, на 30-му році Незалежності, так і не зрозуміло, що ми будуємо - сильну Державу, українську Україну чи «совєцьку страну» із дуже умовними українськими ознаками. Щоби все це виправити, щоби дати державі можливість розвиватися, не вистачить просто на чергових виборах обрати чергові «нові обличчя». Треба докорінно змінити цю зашкарублу совєцьку систему влади - встановити справедливий лад і забезпечити безумовне дотримання Конституції. Для цього ВО «Свобода» пропонує свій, свободівський проект Національної Конституції України Його треба ухвалювати. Тільки не під час війни.», - каже Маркіян Лопачак.

Потрібна реформа місцевого самоурядування

Очільник фракції «Варта» у Львівській міській раді Юрій Мартинюк нічого би до Конституції не додавав. На його думку, якщо всі дотримуватимуться норм Конституції, то все буде добре. Адже цей Закон за даними міжнародних експертних груп є достатньо якісним та збалансованим документом.

«Єдина зміна, яка на часі, і яку влада не змогла правильно обіграти - це реформа місцевого самоврядування. Залишена в Конституції норма  щодо адміністративно-територіального поділу по районах зіграла злий жарт: маємо районні ради, які де-факто є анахронізмом і цей орган не має повноважень. Це все відбулося тільки тому, що законодавство треба було узгодити з Конституцією, а політичної волі на зміну Конституції на той момент не було. Тому або цю норму треба привести до реалій, або Конституцію привести до сьогоднішньої ситуації в частині адміністративної реформи. І щось робити з тими районними радами, які не мають повноважень.» - вважає Юрій Мартинюк.
 

ІА "Вголос": НОВИНИ