У 1994 році група львівських ентузіастів зібрала місцевих видавців, задля розповсюдження праць та обміну досвідом. Звучить не амбітніше, аніж звичайний літературник. Однак тодішні реалії сформували в учасників зібрання спільну мету: популяризувати літературу і підняти її до західного рівня.

Відтоді минуло вже майже три десятиліття й цьогоріч ми святкуємо 28 літературний фестиваль у межах Форуму видавців Львова, який поступово перетворився на подію міжнародного рівня.

Нагадуємо, що у 2020 році BookForum відбувався в онлайн режимі через пандемію COVID-19.

Forum 2021

Сьогодні ж організатори повідомляють про гібридний формат, який поєднає в собі дистанційні лекції та безпосередні зустрічі з учасниками дійства. Це стане чудовою можливістю повернутися до живого спілкування, якого так не вистачало упродовж суворих карантинних обмежень.

Уже стало відомо, що саме підготували для нас організатори цьогорічного свята видавців. Тому ми обрали найцікавіші події і готові поділитися списком. Отож, про все по порядку.

Львівський BookForum – це безмежний простір для творчості й особистісного розвитку. Саме тому керівники фестивалю щороку обирають головну тему дійства, на основі якої надалі формують кластери, спецпроєкти та конкурси.

28 книжковий ярмарок триватиме з 15 по 19 вересня. Фокусна тема дійства – «Гра в дорослішання: як ми зростаємо незалежними». Візуальним символом став кубик Рубіка в монохромних тонах. Куратор теми – літературознавець, перекладач і психоаналітик Юрко Прохасько.

«Дорослішання пов’язане зі становленням, дозріванням, розвитком, відповідальністю, визнанням меж, обмежень і обмеженості. Переоцінки зазнають виміри «свого», «власного», «свого, рідного»», зазначає автор на офіційному сайті BookForum.


За словами організаторів Форуму, переважна більшість тем, які будуть порушувати на дискусіях під час події, пов'язана безпосередньо з актуальним порядком денним українського суспільства. 

"Основна ідея фестивалю торкнеться проблем освіти, ідентичності, війни, історії, фантастики, медіа та жінок. У кожному із вищезгаданих пунктів організатори вбачають певні ступені розвитку та становлення. Усе це, як стверджують вони, і є невідємними частинками нашого з вами дорослішання. Тож, окрім звичних рецензій, оглядів і презентацій, матимемо й тематично спрямовані лекції та дискусії", - зазначають організатори.

Значну частину програми займатиме кластер «Війна». Цьогоріч знову говоритимемо про злободенне. Зокрема, на 28 форумі видавців спробують з’ясувати, хто такий український герой, як протистояти упередженням обабіч лінії розмежування та чого слід очікувати далі. Всі охочі матимуть змогу побувати на трьох панельних дискусіях: «У пошуках українського Героя», «(Де)окупація мізків» та «Ми є». Керуватиме кластером воєнна кореспондентка Євгенія Подобна.

Дотичними до цих тем будуть і лекції із секторів «Історія» та «Філософія». У першому  Олександр Алфьоров, Антон Дробович, Роман Коваль та Вахтанг Кіпіані розбиратимуть, що таке державність. А куратори другого кластеру піднімуть питання про доктрину  «русского мира».


Різні тематики для різних авдиторій.

Про рівень освіченості і зрілості суспільства, кореляцію дорослішання та інші просвітницькі питання зможемо дізнатися із кластеру «Освіта». Зокрема, говоритимуть про це Ростислав Семків, Ігор Козловський, Оксана Забужко та Сергій Квіт 19 вересня на лекції «Українське суспільство: зріле чи інфантильне?»

Корисною тематика цього сектору стане і для батьків. У 2021 році будемо вчитися осмисленому вихованню дітей. Усіх, кого зацікавила ця тема, запрошуємо на лекції: «Виховуємо дорослих: книги та інші засоби для осмисленого батьківства» 16 вересня та «З дітьми про дорослішання», що відбудеться в останній день фестивалю.

Одним із найважливіших секторів стане «Медіакластер», на якому поговоримо про журналістику незалежної України, оглянемося на 30 років назад, щоб пройти всі етапи зародження та становлення вітчизняних медіа, звернемо увагу на обмеження свободи слова та перевіримо, наскільки ми захищені від інформаційних впливів.

Про формування та розвиток сучасної фантастики говоритимуть у блоці «Фантастичне століття, або Старість аксолотлів».

А особлива увага 28 BookForum буде присвячена жінкамУпродовж п’яти днів матимемо змогу обговорити питання ґендерних стереотипів, дискримінацію та спроби подолання обмежень. На гостей очікують три панельні дискусії: про жінок-бунтарок, нетипові жіночі професії та стосунки «матір-дочка». Кластером  керуватимуть правозахисниця й письменниця Лариса Денисенко та продюсерка радіо «Культура» Ірина Славінська.

З 2001 року, відколи фестиваль вийшов на міжнародний рівень, у ньому беруть участь іноземні гості. За цей час дійство залучило понад 2500 унікальних авторів із 43 країн. Більшість цьогорічних дискусій з гостями з-за кордону відбудеться в онлайн режимі. У такому форматі зможемо поспілкуватися: з британським журналістом Адамом Горовітцом, зі словацьким поетом Аґдою Баві Пейном, мексиканським письменником Ґільєрмо Арр'ягою, шведською перекладачкою Йоландою Авророю Бом Рамірес, авторкою світового бестселера про Аушвіц, видатною психотерапевткою, якій пощастило вціліти під час Голокосту Едіт Івою Еґер та іншими. Детальніше про кожного із цих учасників зможете дізнатися на офіційній сторінці Форуму в Facebook.

Також нагадуємо про тематичну локацію «Ветеранська книга», створену Мінветеранів. Організатори запрошують долучатися до ярмарку усіх авторів – захисників України і повідомляють, що готові надати відшкодування проїзду/проживання/добових (для УБД, осіб з інвалідністю внаслідок війни, членів сімей загиблих). Безпосередня участь у «Форум видавців» для авторів ветеранської літератури є безкоштовною.

 

Детальнішу інформацію про час, форму та локації подій зможете дізнатися на офіційному сайті BookForum або на сторінці фестивалю у Facebook.

ІА "Вголос": НОВИНИ