Про це інформує прес-служба Української патріотичної асоціації «Воля» (Іспанія).

Голова УПА «Воля» та представник ВО «Свобода» на Піренейському півострові Іван Вовк заявив, що українські націоналісти солідарні з родиною Франциско Франко та всіма іспанськими патріотами, які виступають проти намірів тимчасового уряду Педро Санчеса здійснити ексгумацію останків каудільйо і перезахоронити їх поза межами меморіального комплексу «Долина Полеглих».

Іван Вовк наголосив, що піднімаючи питання про пере захоронення Франсиско Франко, соціалісти намагаються таким чином осквернення пам'ять видатного іспанського військового і політичного діяча, який врятував свою батьківщину від комуністичної руїни, від жахіть Другої світової війни, після чого забезпечував стабільний розвиток держави аж до середини 70-х років минулого століття.

Український націоналіст застеріг, що безвідповідальні вчинки, основою яких є політичні амбіції урядовців, призвели до збурення у суспільстві, яке може стати каталізатором нового громадянського конфлікту.

Цікавий випадок відбувся у базиліці, де в центральній частині храму захоронені останки генералісімуса Франсіско Франко та засновника Іспанської Фаланги Хосе Антоніо Прімо де Рівера. Після завершення спільної молитви за полеглими, до українських націоналістів підійшов родич іспанського президента Фернандо Франко і подякував за підтримку.

Зовнішня схожість останнього і його знаменитого родича вразила присутніх у базиліці настільки, що тут же розпочався імпровізований мітинг, а наглядачі мавзолею буквально остовпіли і не забороняли, як зазвичай, робити відвідувачам пантеону фотографії на пам'ять із «реінкарнованим каудильйо».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ