[media=133395,133396,133397,133398,133399,133400] 

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

Майбутня експозиція музею розповість відвідувачам про тоталітарний режим на території Янівського табору через призму свідчень та спогадів жертв і їх переслідувачів.

«Янівський табір – це одна з найбільших трагедій європейського єврейства, - розповідає Ольга Лідовська. - Я рада, що у Львові відкривається виставка приурочена тим жахливим подіям, які відбувалися та теренах міста. Тому що, не тільки євреї мають пам’ятати про свою історію, а й українці мають знати усі сторінки історії держави».

Інтерактивна виставка наповнена візуальними та аудіоматеріалами, артефактами, що відтворюють різні аспекти табірного повсякдення. Унікальним експонатами є реконструкція вигляду та розташування споруд, що входили до складу табірного комплексу та печатка юденрату. Експозиція також включатиме досі не представленні на виставках предмети з колекції Музею Шереметьєвих, пов’язані з єврейським самоуправлінням гетто. Після відкриття постійної експозиції музею, виставка увійде до останньої з її локацій – «індустрія терору».

30 серпня о 22:00 відбудеться офіційне відкриття виставки для всіх охочих у супроводі світлових, звукових та візуальних ефектів. Через 3D супровід відвідувачі виставки зможуть зрозуміти атмосферу, яка панувала у таборі та глибше відчути головну ідею виставки – показати жахіття «Янівського» життя, що перетворилось на справжню індустрію терору. Яніна Гещелес, що вижила у цьому пеклі, писала згодом у своїх спогадах: «Навпроти нас, на «Пісках» бухало полум’я трупів. Сморід отруював повітря. Я тужила за матусею, але не впадала у відчай, лише заздрила їй, що для неї все вже закінчилося».

ІА "Вголос": НОВИНИ