Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

«За результатами здійснення досудового розслідування 20.08.2018 прокуратурою Київського гарнізону Центрального регіону України повідомлено про підозру екс-командиру роти «Торнадо», який є організатором вчинення злочинів, та 3 екс-бійцям вказаної роти – членам організованої групи у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 294, ч 2 ст. 342, ч. 4 ст. 345, ст. 348, ч. 1 ст. 263 КК України», – йдеться в повідомленні.

Крім цього, повідомлено про підозру двом співробітникам державної установи «Київський слідчий ізолятор» – пособникам організованої групи у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 294, ч. 2 ст. 342, ч. 4 ст. 345 КК України.

«В ході слідства встановлено, що організована група з числа ув’язнених колишніх співробітників роти «Торнадо», за пособництва працівників ДУ «Київський слідчий ізолятор», вчинили тяжкі та особливо тяжкий злочини, що виразилося у вчиненні масових заворушень, що супроводжувались підпалами, захопленням будівель, опором представникам влади із застосуванням зброї та інших предметів, які використовувалися як зброя; у вчиненні опору працівникам правоохоронних органів під час виконання ними службових обов’язків; у вчиненні погроз вбивством, насильством щодо працівників правоохоронних органів у зв’язку з виконанням цими працівниками службових обов’язків, а також у зберіганні вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу», – заявили в прокуратурі.

Дії окремих членів організованої групи та її організатора додатково кваліфіковано як дії, спрямовані на вчинення замаху на вбивство працівників правоохоронних органів у зв’язку з виконанням цими працівниками службових обов’язків.

У ГПУ зазначили, що підозрювані з числа колишніх командира та бійців роти «Торнадо» утримуються під вартою на підставі винесеного судом обвинувального вироку в іншому кримінальному провадженні.

Стосовно підозрюваних працівників ДУ «Київський слідчий ізолятор» за клопотанням прокурора слідчим суддею Печерського районного суду м. Києва застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування триває.

Нагадаємо, 9 серпня під час етапування бійців «Торнадо» під Лук'янівським СІЗО відбулися зіткнення між громадянами та правоохоронцями.

У результаті трьох бійців батальйону «Торнадо», яких утримували в Лук'янівському СІЗО в Києві, етапували, а інших посадили в карцер. Як розповіли в Мін'юсті, у внаслідок застосування бійцями саморобних вибухових пакетів постраждав один з правоохоронців. Крім того, повідомлялося, що «торнадовці» облили бензином одного з правоохоронців і погрожували підпалити його.

Міністр юстиції України Павло Петренко анонсував жорсткі адміністративні рішення щодо співробітників Лук'янівського СІЗО найближчим часом. Зокрема у Мін'юсті звільнили все керівництво Лук'янівського СІЗО.

З’ясувалося, що двоє співробітників Лук’янівського СІЗО могли допомогти засудженим екс-бійцям.

Пізніше у ГПУ повідомили, що правоохоронці провели обшуки у камерах «торнадівців» і знайшли прапор зі свастикою, дорогий алкоголь, саморобні бити, молотки, ножі, столярні інструменти, викрутки, мотузки, дерев’яні макети ножів тощо.

Через бунт «торнадівців» у Київському слідчому ізоляторі призначили нового керівника Руслана Ромашкова.

ІА "Вголос": НОВИНИ