Верховна Рада розгляне проєкт закону про великий Державний герб України 24 серпня. Історики сумніваються чи депутати підтримають.

Корона була видані Папою Римським Данилу Галицькому та передавалась з покоління в покоління. Щодо неї є мало даних, тож її образ вчені відновлювали, аналізуючи митні пломби того часу. Історики вважають, що корона повинна бути зображена на гербі України. 

Про це йдеться в матеріалі Радіо Свобода.

Яка вона - велична та невідома корона

Митні пломби руського походження, 13-го століття, які походять з західної частини України: на одній стороні сам володар, на іншій – корона. Так зазначає науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Олександр Алфьоров представляючи журналістам 3D-модель зображення корони Королівства Русь.

Корона була великою і відповідала розміру обличчя, мала перлини та дорогоцінні каміння, за геометричною формою завершувалася трилисниками.

На переконання дослідників, зображення, яке вони подають відповідає дійсності на 90%.

 

Корона на гербі України. Депутати проти чи ні

Пан Олександр розповідає, що корона Данила Галицького - це не єдиний варіант запропонованих змін на гербі. Можна зобразити головний убір святого Володимира, який вже є на монетах та печатках.

Верховна Рада повинна розглянути проєкт закону про великий Державний герб України вже 24 серпня. 

Попри це історик переконаний, що депутати не дослухаються до пропозиції, адже це «бульбашка» порівняно з їхніми великими справами.

«Десь рік тому майже в Україні знайшли і передали державі найбільший скарб за 150 років срібників Володимира Святого. Якщо ви думаєте, що була якась нагорода людині, яка знайшла, грамота, чи бодай телефонний дзвінок зі словами «дякуємо вам», жодної, навіть, людської подяки не було».

Які дискусії можуть виникнути

Історик Олександр Алфьоров переконує, що подібні дискусії щодо використання корони можуть виникнути із сторони Росії. Пояснює, що це через  невизнання існування Королівства Русі. Крім цього, корона для Європи - ознака державності.

Звертає увагу і на те, що в 1918 році проголошення Західноукраїнської Народної Республіки. Це стало можливим завдяки короні Данила Галицького.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ