А 11% опитаних кажуть, що зовсім незадоволені своїм життям.

За результатами підсумкового річного онлайн-опитування Соціологічної групи «Рейтинг», третина українців змогли реалізувати у 2021 році всі або більшість своїх планів. Ще половині вдалось частково реалізувати плани й тільки 13% сказали, що їм нічого не вдалось.

Так само українці оцінили успішність цього року: для кожного третього рік був успішним, для половини посереднім, й лише для кожного десятого – зовсім не успішний.

Майже 40% українців говорять, що задоволені своїм життям, ще 30% – скоріше задоволені, близько 20% - не дуже задоволені й 11% - незадоволені зовсім. Дещо частіше про те, що вони задоволені життям, говорили молодші опитані й чоловіки. Також чим вище опитані оцінюють свій дохід, тим успішнішим на їх погляд був їх рік.

Водночас понад 40% опитаних в цьому році часто відчували стрес. Ще 29% – іноді були в стресі, 22% – рідко або дуже рідко й всього 7% – ніколи. Частіше про відчуття стресу говорили люди з нижчими доходами та жінки.

Цікаво, що у 2021 році українці відчували любов до інших помітно частіше, ніж любов до себе. Відносно часто також відчували радість, сум та гнів. Ще рідше – здивування, а найрідше – страх.

В цілому чим частіше люди відчували емоції радості й любові, тим більш успішним вони оцінюють свій рік, задоволені своїм життя й менше переживали стресу.

Як виявилось, жінки помітно емоційніші, а тому вони відчували всі емоції частіше, ніж чоловіки. Молодь також більш емоційна.

Емоції радості та любові до себе найбільше корелюються із задоволення від життя загалом. Тоді як страх, сум і гнів корелюються зі стресами та низькими оцінками успішності року.

Було опитано населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Кількість опитаних: 1600 респондентів. Терміни проведення: 4-7 грудня 2021 р.

Нагадаємо, переважна більшість українців у разі проведення референдуму підтримали б вступ України до ЄС і НАТО.

ІА "Вголос": НОВИНИ