Кожен турист та мешканець нашого міста знає: у Львові осінь по-особливому красива. Центральні парки та романтичні вулиці старовинного міста Лева й справді створюють ідеальну атмосферу для прогулянок у золоту пору.

Але все це – занадто банально, адже Львів – це не лише площа Ринок чи парк імені Івана Франка. «Вголос» вирішив зібрати для вас 5 колоритних локацій Львова, розташованих поза межами історичного центру, де також можна зловити нічим не гірший осінній «вайб» та відпочити від туристичних натовпів.

1. Парк «Кортумова гора»

Кортумова гора гора висотою 374 метри над рівнем моря у Шевченківському районі Львова. Звідси відкривається красива, а головне – дійсно не попсова панорама околиць Львова. А ще, на її території розташований мальовничий та зовсім не людний однойменний парк, де можна влаштувати чудову осінню прогулянку.

Парк "Кортумова гора"
Фото: Ігор Жук

Назва парку та гори походить від імені Ернста фон Кортума – губернаторського  радника, який колись володів цим марком і мав тут маєток.

Парк "Кортумова гора"
Фото: Ігор Жук

Цікавий факт: у 1672 році тут розташувався табір війська гетьмана Петра Дорошенка, а у ХХ столітті на території парку існував концентраційний табір та гетто.

Як добратись:

  • через Янівське кладовище

2. Сихівський лісопарк (парк імені Папи Римського Іоана Павла ІІ)

Парк імені Папи Римського Іоана Павла ІІ – це справжній оазис серед сихівських джунглів. Цікаво, що мешканці району й досі називають його «Сихівським лісом» або «Зубрівським лісом».

Сихівський ліс
Фото: ГО "Кращий Сихів"

Колись це місце й справді було звичайним лісом, але декілька років тому його модернізували, облаштувавши його лавочками, стежками та ліхтарями.

Сихівський ліс
Фото з відкритих джерел

Цікавий факт: кажуть, що у Сихівському лісі розташоване стихійне кладовище домашніх тварин.

Як добратись:

  • Трамваєм №8 або №4 у напрямку Сихова

3. Ботанічний сад Національного лісотехнічного Університету

Чимало говорять про ботанічний сад Львівського університету імені Івана Франка. Але далеко не всі знають, що у Львові є ще один не менш чудовий ботсад, створений у 1991 році на базі Національного лісотехнічного університету (НЛТУ).

Він розташований на вулиці Генерала Чупринки прямо біля адміністративного корпусу НЛТУ. Що цікаво – це єдиний ботанічний сад в Україні, який має лісівничо-ботанічне спрямування.

Ботанічний сад Національного лісотехнічного Університету
Фото: Твоє Місто

Цікавий факт:

Ботанічний сад – це улюблене місце студентів Лісотехнічного університету, куди вони приходять відпочити після важких пар. Крім цього, поруч із ботанічним садом розташована ще одна затишна локація – Піскові озера. Там теж можна влаштувати незабутню прогулянку та як слід насолодитись яскравими барвами осені. 

Як добратись:

  • Трамваєм №2 (їхати з центру у напрямку вул. Коновальця, вийти на вул. Мельника, а потім – пішки прогулятися вулицею Чупринки)

4.Студентський парк

Назва парку говорить справді сама за себе: це точно місце, де є багато львівських студентів. Оскільки парк розташований поблизу гуртожитків НУ «ЛП» прямо на схилах пагорба між вулицями Сахарова, Бой-Желенського та Лукаша, студенти справді проводять тут чимало часу.

Студентський парк
Фото: Фотографії старого Львова

Й справді, вдень молодь прогулює тут пари, а ввечері – приходить, аби поспівати душевних пісень під гітару. 

Студентський парк
Фото: Фотографії старого Львова

Цікавий факт:

У червні 1941 року після окупацї Львова нацистськими військами, розпочалися масові розстріли інтелігенції. Відтак, у липні 1941 року на місці Студентського парку нацисти стратили  польських професорів. У 2011 році в пам’ять про розстріляних у парку встанивили пам’ятний меморіал.

Меморіал розстріляним польським професорам
Фото: Фотографії старого Львова

5.Личаківський парк

Цей мальовничий парк розташований на перетині вулиць Личаківської та Пасічної, що досить далеко від центру. Тож тут справді можна відпочити від натовпів туристів і побачити справжній Львів. Личаківський парк був заснований ще у 1892 р. за проєктом одного з найвизначніших ландшафтних архітекторів Львова Арнольда Рьорінґа.

Личаківський парк
Фото: Центр міської історії

У парку можна влаштувати чудову прогулянку та помилуватись чорними соснами, кленами, липами та каштанами.

Цікавий факт:

Про Личаківський парк ходять навіть легенди. Зокрема, деякі місцеві кажуть, що раніше на місці, де зараз розташований парк, була руїна, яку називали «диявольським млином». Подейкують, що колись один чоловік збудував тут вітряк, але личаківські вітри були настільки сильними, що постійно ламали йому крила. Тож чоловік незабаром закинув цей вітряк, а мешканці Личакова почали вважати це місце диявольським.

Личаківський парк
Фото: Центр міської історії

Як добратись:

  • Трамваєм №2 (їхати у напрямку Пасічної та вийти на кінцевій зупинці)

ІА "Вголос": НОВИНИ