За кілька годин існування сторінки, що була верифікована соцмережею, програміст-утікач зібрав більше 400 тисяч підписників. У описі профілю Сноуден вказав: «Колись я працював на уряд. Зараз я працюю на громадськість», повідомляє «Громадське телебачення».

 Його першим твітом стала фраза: «Чи чуєте ви мене зараз» (Can you hear me now?).  Наразі Сноуден читає лише одне джерело - своє колишнє місце роботи, Агентство нацбезпеки США (АНБ).

У другому повідомленні Сноуден відповів відомому популяризатору науки Нілу Тайсону, зв’язавши відповідь з відкриттям рідкої води на Марсі: «Тепер маємо воду на Марсі! Як гадаєте, чи перевіряють вони паспорти на кордоні. Прошу друга». У третьому - «Герой, зрадник. Я просто громадянин з голосом».

Як повідомлялося, у червні 2013 року Сноуден, тоді співробітник АНБ, передав газетам The Guardian і The Washington Post інформацію про стеження Агентством національної безпеки США за інформаційними системами багатьох країн світу, що викликало низку міжнародних скандалів. Сноуден був заочно звинувачений у шпигунстві і оголошений в міжнародний розшук. Невдовзі він утік з США - спочатку втік до Гонконгу, а потім до Росії, де з 1 серпня 2013 отримав тимчасовий політичний притулок. Зараз проживає в Росії, за межами Москви. Через рік отримав вид на проживання на 3 роки, після яких, через 5 років, зможе стати громадянином РФ.

Американська влада оголосила Сноудена в розшук за звинуваченням у шпигунстві. Він перебрався через Гонконг до Росії, де близько місяця провів у транзитній зоні Шереметьєво, після чого отримав тимчасовий притулок у РФ.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ