У неділю, 2 лютого, у Львівському палаці мистецтв відбулася урочиста конференція до 91-річчя ОУН «Націоналізм: традиції і модерн». Організаторами заходу стали ВО «Свобода», КУН та ОУН.

Голова секретаріату ВО «Свобода» Руслан Кошулинський привітав учасників зібрання та наголосив на важливості подій 1929 року, коли було засновано Організацію українських націоналістів.

Він також вручив погруддя провідника ОУН Степана Бандери матері воїна Небесної Сотні, Героя України Дмитра Чернявського – Людмилі Чернявській та подякував батькам Дмитра за те, що вони виховали свого сина патріотом, воїном, героєм. «Він завжди серед нас, завжди попереду і веде нас за собою», - наголосив Руслан Кошулинський.

«Саме конференція 1929 року засвідчила творення після УВО Організації українських націоналістів як соборної організації , від Сяну до Дону, в своїх етнічних межах. Це було основою. Можна провести паралель, як сьогодні хочуть розірвати Україну створенням федеративного устрою, забуваючи базові речі, які нам передали попередники. Без першого збору націоналістів 1929 року не було би відновлення Української держави в червні 1941 року. Не було б червня 1941 року – навряд чи були би події 1991-го. Ось вона тяглість поколінь, ось вона традиція: не можна пристосовуватися, не можна підлягати, не можна шукати захисту в когось, окрім себе, бо продадуть. Саме цю стрижневість нам подарували ці молоді люди 1929 року. Вони вказали напрямок. І сьогодні їхні думки вкрай актуальні для нас, українців», - зазначив Руслан Кошулинський.

На заході кандидат історичних наук, директор Благодійного фонду «Літопис УПА» Микола Посівнич та священик о. Михайло Греділь презентували фільм про героїчний подвиг оунівців Василя Біласа та Дмитра Данилишина. Присутні мали можливість переглянути фільм під назвою «Незламні», автором якого є о. Михайло.

Перед учасниками та гостями конференції виступили також голова ОУН Богдан Червак, кандидат історичних наук, керівник Центрального територіального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко, директор Недержавного аналітичного центру “Українські студії стратегічних досліджень”, екснардеп Юрій Сиротюк, кандидат історичних наук, доктор політичних наук, професор Микола Лазарович, кандидат історичних наук, голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, заступник голови ВО “Свобода” Олег Панькевич.

Саме у ці лютневі дні у Відні у 1929 р. було створено Організацію українських націоналістів, яка дала новий результативний поштовх українському національно-визвольному руху у ХХ ст. На заході прозвучав Гімн українських націоналістів у виконанні капели бандуристів «Гамалія» та патріотичні пісні у виконанні народного артиста України Остапа Стахіва.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ