Рішенням Львівської обласної ради у 2019 році створено зону ПЗФ - лісовий заказник місцевого значення «Лісопарк Рудно» на 42 гектари. Проте територія занедбана, за парком ніхто не доглядає. Депутатка Львівської міської ради Ольга Посипанко просить виконавчу владу взяти лісопарк на баланс міста Львова.

 
За її словами, зараз заказник не обслуговує жодне комунальне підприємство міста Львова чи області.

"Створити тут лісовий заказник було моєю ініціативою, тому дуже шкода, що його так занедбали. Ліс вирубують, точкові незаконні вирубки здорових дерев - постійне явище, і жодного контролю з боку органів влади не здійснюється, заказник засмічений, не почищені повалені дерева. Окрім того, є проблема і з документами: не затверджене Положення про заказник місцевого значення «Лісопарк Рудно», яке розробив Департамент екології та природних ресурсів ЛОДА та Рудненська селищна рада у 2020 році і яке опрацьоване спільно з активом селища. Не виготовлена і технічна документація на ліс (заказник) площею 42 гектари", - розповіла Ольга Посипанко.

Депутатка додала, що ухвалою сесії Львівської міськради від 17.06.2021 №929 затверджений передавальний акт та переданий на баланс міста детальний план території щодо встановлення меж земельної ділянки лісопаркової зони по вул. Лесі Українки - вул. Лісна - вул. Бічна Лісна в смт Рудне.

Проєкт ДПТ розглядався на громадських слуханнях, були внесені зміни та затверджений на сесії Рудненської селищної ради. Ольга Посипанко зробила звернення до керівництва міста із проханням підготувати та внести на розгляд ради ухвалу сесії щодо передачі лісового заказника на баланс комунального підприємства Львова, затвердити Положення про заказник місцевого значення «Лісопарк Рудно», а також невідкладно виготовити землевпорядну документацію (кадастровий номер) на лісовий заказник.

Депутатка також просить забезпечити обслуговування, догляд та збереження лісового масиву від вирубки.

Довідка: Мета створення заказника - збереження та відтворення типових природних комплексів, водойм, об’єктів історичної спадщини (єврейських поховань), підтримка загального екологічного балансу місцевості, збереження в природному стані біорізноманіття та запобігання забудови цінної території.

Передумовою цієї події стала активна позиція та екологічна громади Рудного та місцевої депутатки Ольги Посипанко. Група науковців кафедри лісівництва Національного лісотехнічного університету України майже рік досліджувала територію та готувала проєкт створення заказника. Оплату робіт проводила Львівська облдержадміністрація.

ІА "Вголос": НОВИНИ