У різдвяний час у Львові панує справжня атмосфера свята та казки. Не лише львів’яни, але й охочі з усіх куточків України та навіть світу збираються тут у цей час. Адже кожен з них знає - Різдво у місті по-справжньому особливе. Тож постає питання: як вдало провести відпочинок аби відчути справжню магію свята та нічого не прогавити? «Вголос» вже знайшов відповідь на це запитання і підготував для вас програму найкращих заходів, які варто відвідати упродовж місяця.

Різдвяний фестиваль «Велика коляда»

Свою історію фестиваль починає ще з 2000 року. Однак, дуже швидко, навколо дійства починають об’єднуватися диригенти та композитори з різних куточків України. І вже через 5 років, у 2005, спеціально для музичного свята починають писати твори. Після чого виходить і серія власних репертуарних збірників. Тут представлені колядки та щедрівки різних хорів, а також авторська програма від українських композиторів. Кількість учасників, які щороку доєднуються до дійства, лише зростає. Прийти на подію та стати частиною різдвяної культури українських колядок маєте змогу і ви.

Коли: 7-19 січня
Де: Церква Пресвятої Євхаристії (пл. Музейна, 1).

Великий Різдвяний концерт

Справжнім подарунком тим, для кого музика посідає особливе місце, стане Різдвяний концерт від Noel! У програмі свята колядки та щедрівки, які зал зможе виконати разом із артистами. Організатори наголошують: ««NOEL - це не просто концерт. Це велике дійство, під час якого глядач поринає у цю атмосферу, переживає ці всі емоції, і виходить з неймовірною радістю. Музика дає можливість переживати ці емоції і спонукає до цього. Цього року у період страху, пандемії, метушливості, нам ще більше потрібен цей ковток чогось хорошого і доброго. Ми раді, що можемо це дати».

Коли: 21 січня, 19:00.
Де: Центр Довженка, просп. Червоної Калини, 81.

Традиційна Хода звіздарів!

Львів - місто давніх традицій, які тут здавна цінують та бережуть. Особливо, коли йдеться про Різдво. Цьогоріч теж, звісно, не виняток. Тому 8 січня містом пройде вже відома Хода звіздарів, які прославлятимуть народження Ісуса. Доєднатися до цієї акції зможе кожен охочий. Маршрут ходи: пл. Музейна - пл. Ринок - просп. Свободи. Тривалість ходи - година.

Коли: 8 січня.

Пікардійська Терція з різдвяною програмою «Тиха ніч»

Ну і яке Різдво без вже улюблених львів’янами виконавців - Пікардійської терції. Ця група - унікальний колектив для української музичної культури. За чверть століття пісенної кар’єри колектив завоював звання «музичної легенди України», а її учасники стали визнаними «метрами акапельного співу». Свій перший концерт у 2022 році виконавці підготували спеціально для львів‘ян. Де: Театр ім. Марії Заньковецької (вул. Лесі Українки, 1).

Коли: 10 січня, 19:00
Квитки: від 250 до 710 грн.

«Хочу снігу» - Інтерактивна Різдвяна вистава

Різдвяна пора - час казки. Кому як не дітлахам - про це відомо. Тому у Львові передбачена програма святкових дійств і для них. Відвідати різдвяну виставу та познайомитися з головними героями - овечками Нитею та Кметею малеча зможе вже 9 січня. Разом з героями діти потраплять у справжній казковий світ, в якому співпереживатимуть, міркуватимуть та найголовніше - зможуть повірити у справжні дива. «Через виставу ми хочемо донести до дітей глибину Різдва, народження Ісуса, щоб маленькі глядачі по-справжньому пережили цю подію", - додають організатори. Вистава розрахована на дітей від трьох років.

Де: Театр ляльок (Пл. Данила Галицького, 1).
Коли: 9 січня, 12:00.

«Україна колядує 2022» - Концерт Ірини Федишин

Ірина Федишин вже кілька років поспіль стає учасницею різдвяного дійства у Львові. Цьогоріч теж не виняток. З концертною програмою «Україна колядує 2022» співачка виступить у Львівському державному цирку 14 січня. Окрім власних пісень виконавиця також виконає і колядки в сучасній обробці. На глядачів чекає яскраве шоу: масштабні декорації, колоритні костюми та фантастичні постановки.

Де: Львівський державний цирк
Коли: 14 січня
Вартість квитків: 350-1250

Різдвяний пляц за Арсеналом

Якщо ж ви хочете відчути справжній зимовий дух Львова, то приходьте на Різдвяний пляц за Арсеналом. Тут на вас чекає жива різдвяна атмосфера разом з колибами. У яких ви знайдете смаколики на будь-який смак, а також зможете обрати собі ялиночку. Дійство відбуватиметься на вулиці, тож організатор закликають, вдягатися тепліше!

Коли: 15 грудня-31 січня, 12:00 - 22:00.
Вхід - вільний!

Благодійна акція «Різдвяний обід з друзями бідними»

Якщо ви хочете не лише провести гарно час, але й бути корисним, то у вас буде така можливість. Адже Різдво - час для здійснення мрій. Вже традиційно волонтери допомагатимуть стареньким, які живуть в Геріатричному центрі. Це люди, яким не вистачає коштів для того, щоб накрити різдвяний стіл. Окрім свята організатори роздаватимуть також їжу та теплий одяг. Стати волонтером може кожен. Організатори потребують: - Багато помічників-волонтерів, котрі допоможуть пакувати подарунки, готувати канапки та роздавати їжу. - Смачних страв. Якщо ви можете приготувати щось у великій кількості (приблизно на 400 гостей) напишіть нам про це. - Солодощі, ковбаску, кутю. - Колядників - хор, який вміє гарно співати або вертеп. - Коштів на подарунки та фрукти.

Де: - Церква Покрови Богородиці (Личаківська, 175а) з 10:00 до 17:00. - Храм Архистратига Михаїла (Винниченка, 22) з 14:30 до 15:00.
Коли: 6 січня, 13:00

«Різдвяна Мозаїка»

Проєкт «Різдвяна Мозаїка» - це синтез мови, музики та співу. Головна мета якого - зануритися у суть українського Різдва. Фундаментом дійства стали: автентичний вертеп 17 століття, архаїчні колядки та віншування з різних регіонів України. Виконавці перенесуть глядачів у справжнє ядро стародавніх різдвяних звичаїв та обрядів. «Тому в часі Різдва, коли охоплює відчуття Благодаті, такий концерт стає нагодою ще раз побути разом, замислитись над тайною Свята. Через старі, забуті коляди є можливість пригадати себе і в якийсь момент заспівати спільну коляду, яка звучатиме, як один на всіх, величний зміст Різдва», - додають організатори.

Коли: 7 січня о 19.00.
Де: пл. Стефана Яворського.

Різдвяний ярмарок 2022 у Львові

Вже кілька років поспіль Різдво у Львові не проходить без традиційного ярмарку у центрі міста. Починаються різдвяні набудови неподалік пам’ятника Тарасу Шевченка, які виведуть вас аж до головної ялинки одразу навпроти Оперного театру. На ярмарку львів’яни та гості міста мають змогу придбати сувеніри на будь-який смак та поласувати смаколиками. Велику увагу зможуть привернути вироби ручної роботи: аксесуари для дому, прикраси тощо. Навколо дійства завжди панує справжня різдвяна атмосфера, а з різних куточків долинають колядки.

Коли: до 16 січня

Різдвяний вечір - концерт музиканта Ігоря Богдана

Справжню магію Різдва Львову подарує ще один виконавець. Ігор Богдан запрошує на святковий концерт! Це відомий україномовний виконавець, який на львівській сцені відсвяткує 45-річчя з дня творчості. У програмі концерту пролунають як старі пісні, так і нові хіти артиста.

Коли: 7 січня о 17:00, 19:00.
Де: Національний український академічний драматичний театр імені Марії Заньковецької (вул. Лесі Українки, 1).
Вартість квитків: від 200 грн.

Концерт Івана Поповича

Відомий та вже улюблений львів’янами виконавець Іван Попович виступить з концертною програмою у Львові. Він і досі залишається одним із найбажаніших гостей на львівській сцені. З року в рік виконавець не зраджує собі - у його виконані пісні карпатського краю. Доповнить свою програму співак також і різдвяними піснями.

Де: Просп. Червоної Калини, 81
Коли: 16 січня, 19:00
Вартість квитка: від 120 грн

Різдвяні забави у Шевченківському гаю

Підготував святкову програму для відвідувачів і «Шевченківський гай». Тут на вас чекає Різдвяний ярмарок, на якому частуватимуть різноманітними стравами. Зокрема медовою кутею, пампушками та узваром. Підсилить святкову атмосферу виступи гуртів та вертепів. «Усі, хто в ці дні відвідає Шевченківський гай, потраплять в атмосферу родинного тепла, Різдвяної містерії, де звучатиме дзвінка коляда у сяйві мерехтливих ліхтариків», - додають організатори». Також для гостей проведуть різноманітні майстер-класи. Скинія златая - Вертепне дійство Яке ж Різдво без вертепу. Запрошує відвідати його і поринути в традицію свята театр «І люди, і ляльки». Вистава не залишить байдужими ні дітей, ні дорослих. «Рік за роком ми, немов, та музична скринька, що відтворює одну і ту ж мелодію, повертаємось до історії, якій уже більше 2000 років. Для багатьох - це джерело віри, надії та любові, адже доторк до »Скинії златої« може змінити плин життя», - зазначають організатори.

Коли: 9 січня.
Початок - о 12:00, 14:00.
Вартість квитків: 60 грн.

Ватра 80-х зі святковим концертом

Прикрасити львівське Різдво повертається гурт «Ватра 80-х». Колектив є продовженням складу ВІА «Ватра» початку 80-х років. Де свого часу виступали Оксана та Ігор Білозіри. Оновлений склад повертається аби подарувати незабутній настрій та справжню зимову казку. Новий концерт пройде під назвою «Сієм, сієм, посіваєм». Гостями вечора стануть - Володимир Окілко та Анастасія Чубінська. Не обійшлося і без зіркових подарунків. У вигляді фольк гурту «Львівські Музики» та колективу «19-ий Клас».

Де: Просп. Червоної Калини, 81
Коли: 16 січня, 16:30
Вартість квитків: від 300 грн.

Коляда світ будить - Концерт

Окрім українських колядок, відвідувачі зможуть послухати і найпопулярніші Новорічні та Різдвяні хіти. Їхніми виконавцями стануть: -Юрій Григораш - носій потужного та мелодійного баритону. -Неповторна джазова вокалістка Юлія Швед. -Та хедлайнер вечора - Аніс: зірка шоу «Голос країни». «Це буде справжня музична подорож навколо світу, адже кращі музиканти та солісти покажуть під які пісні святкують головні свята в Італії, Англії, Польщі, Франції та Іспанії!» - додають організатори. Тривалість концерту - 90 хв.

Коли: 13 січня о 18:00, 20:00.
Де: Львівська національна філармонія (м. Львів, вул. Чайковського, 7).
Вартість квитків: 240-590 грн.

Феєрична коляда-притча у театрі Заньковецької

Франківський драмтеатр підготував для вас особливе дійство - коляду-притчу. На сцені маєте змогу послухати рідкісні автентичні колядки, плюси та набутки з усієї України. «Феєрична коляда-притча про те, що є основою нашого життя на землі, про те, що єднає людей у народ і дає світлу Різдвяну надію на єдність у любові, як і було задумано Богом з початку віків", - додають організатори. Тривалість події - 195 хв.

Коли: 9 січня о 15.00, 19.00.
Де: Театр Заньковецької (вул. Лесі Українки, 1).
Вартість квитків: 290-790 грн.

Різдвяний концерт від Дударика

Хорова капела «Дударик» завершуватиме найсвятковіший місяць року. Доєднаються до музичної програми відомі та талановиті музиканти. У програмі святкування колядки, щедрівки, автентика, а також звучання сучасного фюжину у неокласичній оправі. Стародавні колядки у новітньому виконанні. Цим та не лише дивуватиме вас цьогоріч «Дударик». Тривалість концерту - цілих 2 години.

Де: театр ім. Марії Заньковецької
Коли: 31 січня, 19:00.

ІА "Вголос": НОВИНИ