Вже зовсім скоро, а саме 4-го лютого 2022 року, відбудеться офіційна церемонія відкриття зимових Олімпійських ігор. А перші змагання стартують навіть раніше. Загалом на Олімпіаді виступить більше 4000 спортсменів з 91 країни, які розіграють 109 комплектів медалей. Однак українських вболівальників найбільше цікавить саме наша збірна та перспективи вітчизняних спортсменів. Хто поїхав на Олімпіаду? Чи варто нам очікувати медалей? За якими видами спорту та дисциплінами потрібно найбільш прискіпливо слідкувати? На всі ці питання ми й дамо відповідь у даному матеріалі.

Україна має представництво у 12 спортивних дисциплінах з 15

Українська збірна відправила до Пекіну 45 спортсменів — це на 12 більше, аніж було на попередніх Іграх чотири роки тому. «Жовто-блакитні» не матимуть свого представника лише у трьох дисциплінах: керлінгу, хокеї та ковзанярському спорті. 

З точки зору кількості такий прогрес радує, однак з якістю є проблеми. У багатьох змаганнях для українських спортсменів великим досягненням є сам факт потрапляння на Олімпіаду. Їм не під силу конкурувати за найвищі місця.

Топовими букмекерами вже були представлені котирування на більшість змагань, і в жодному з них українці не входять в число фаворитів. Згідно даних проекту «Gracenote», який аналізує шанси усіх учасників у кожній дисципліні і на їх основі представляє свій прогноз на ОІ, Україна не зможе завоювати жодної нагороди. Це зайвий раз підтверджує той факт, що українці ніде не розглядаються як фаворити.

Однак в декількох дисциплінах наші спортсмени можуть здивувати і за сприятливих умов все ж створити таку бажану сенсацію.

Головні надії пов’язані з біатлоном та фрістайлом

На двох останніх зимових Олімпіадах Україна мала своїх олімпійських чемпіонів. У 2014-му жіноча збірна виграла біатлонну естафету, а у 2018-му Олександр Абраменко став найкращим у акробатичному фрістайлі. Саме ці два види спорту виглядають найбільш перспективними для нас і цього разу. Можна сказати навіть жорсткіше – лише у біатлоні та фрістайлі ми хоча б теоретично на щось претендуємо.

Чи не головний медальний шанс пов’язаний з найпершою біатлонною гонкою. У змішаній естафеті приймає участь по два представника чоловічої та жіночої збірної. Так вже вийшло, що знайти по 4 сильних чоловіка та жінки для класичних естафет нам важкувато, а от «змішаний» склад цілком боєздатний. Щоправда, є одна проблема — Олена Білосюк (Підгрушна) здала позитивний тест на коронавірус і з великою вірогідністю пропустить ці змагання.

Також у біатлоні українці теоретично можуть вистрелити і в особистих гонках. Юлія Джима протягом останніх сезонів декілька разів опинялась у трійці призерів на етапах кубка Світу, а Дмитро Підручний взагалі має титул чемпіона світу.

Не варто ігнорувати і той факт, що наша жіноча збірна майже щороку потрапляє на п’єдестал чемпіонату Світу у естафеті. Однак цей сезон дівчата проводять дуже скромно, тому очікування відверто стримані. Хлопці ж, навпаки, непогано виступають саме у цьому сезоні, однак у них багато дуже сильних конкурентів.

У акробатиці знову можна сподіватись на подвиг від Абраменка. В особистому змаганні він далеко не фаворит (коефіцієнт на перемогу в букмекерів — 33.00). Однак за рахунок досвіду і класу зачепитись за медалі може. 

Також на ОІ-2022 дебютують командні змагання з акробатики, і там виступить збірна України. За словами самого Абраменка, шанси на медаль у команді відчутно вищі, ніж у нього самого в «індивідуалці». Явні фаворити тут китайці, збірна України ж входить до списку претендентів на потрапляння в ТОП-6, а там як піде. Коефіцієнт на перемогу «жовто-блакитних» у цій дисципліні складає 10.00.

ІА "Вголос": НОВИНИ