Заступник голови правління Всеукраїнського лікарського товариства Костянтин Надутий розповів, коли можна очікувати і чи потрібна взагалі вакцина від коронавірусу.

Про це він заявив у коментарі для ІА «Вголос».

«Якщо врахувати все, що я казав раніше, слід прогнозувати, чи взагалі можливий такий винахід. Ми поклались на вакцини і захищаємо усі людські організми від негативної дії. Таким чином в масі людської популяції накопичується велика кількість осіб, у яких взагалі не працює імунітет. Організми таких людей завжди чекатимуть, поки їм введуть вакцину. Але у людини ще є неспецифічний імунітет», - пояснив Костянтин Надутий.

«Що стосується конкретно COVID-19, то ми бачимо, що значна частина людей переносить хворобу безсимптомно або у легкій формі і тільки малий відсоток хворих має важку форму. То, можливо, справа не в тому, щоб зробити вакцину, а треба задуматись про те, як людям набути імунітету? Наприклад, глобалізація вже формує такі виклики людству: коронавірус показав, що уникнути зараження в сучасному динамічному і відкритому світі просто неможливо. На мою думку, це був би більш ефективний шлях. Нам треба думати над тим, як розвивається людина як біологічний організм. Ми знаємо, що якщо в популяції буде багато людей, у яких порушений імунітет, то ця популяція приречена. Нам треба вивчати випадки, коли люди одужують і чому так стається, адже навіть чума і ебола не мали 100% смертності», - додав медик.

«Вакцинація – це легкий і дорогий шлях. Він дорогий навіть з такої точки зору, що він нам може дорого обійтись в історичному плані. Ми маємо задуматись, яку людину ми формуємо сьогодні на майбутнє і чи ця людина зможе згодом зреагувати на нові віруси, на які також не буде вакцини. Тобто, теоретично було б добре викликати в людини легку форму захворювання, щоб боровся її організм, а не вакцина», - підсумував він.

Більш детальну інформацію можна переглянути у статті “Коли нарешті отримаємо довгоочікувану вакцину?

ІА "Вголос": НОВИНИ