Уранці в понеділок, 10 червня, відомі російські видання «Ведомости», «Коммерсанть» і «РБК» випустили однакову першу шпальту через затримання журналіста Івана Голунова.

Це викликало чималий громадський резонанс, передає «Антикор». Уже в перші години в газетних кіосках викупили всі екземпляри кожної з цих газет.

Більшість підтримали таку акцію солідарності журналістів на підтримку їх заарештованого колеги – працівника видання «Медуза» Голунова.

Натомість журналіст Аркадій Бабченко нагадав, як Російська Федерація пресує українців і кримських татар, що вона зробила з українськими політв’язнями Вадимом Балухом, Олегом Сенцовим, Павлом Грибом.

«Російська громадськість вистрибує зі штанів від свята неслухняності в дитячому садку. Вчора і сьогодні ходив всіма постами зі слюнями щастя і всюди залишав один і той самий коментар: «А написати «Я/Ми українці» не хочете?», «Я/Ми Володимир Балух?», «Я/Ми Олег Сенцов?», «Я/Ми Олександр Кольченко?». Про «Я/ми кримські татари «взагалі вже мовчу», – написав Бабченко у Facebook.

Його обурило, чому, щоб об'єднатися, журналістам не вистачало саме Голунова, тоді як російська влада вже багато років чинить свавілля. Згадав він і про незаконно ув’язнених Росією українських журналістів.

«Російський режим продовжує ігнорувати заклики української сторони і міжнародного співтовариства щодо звільнення незаконно ув'язнених журналістів Романа Сущенка та Станіслава Асєєва», – нагадав журналіст.

«Ау, хлопці! «Я/Ми Станіслав Асєєв» Ні? Ваша країна приперлася на чужу землю, убила людей, захопила живих у заручники, просто зараз проводить облави в Криму і катує ув’язнених у своїх концтаборах! «Я/Ми Роман Сущенко?» Нумо? Давайте? Журналістська солідарність! Ні?» – закликав він.

Нагадаємо, російські силовики 10 червня знову проводили обшуки кримських татар.

Також у понеділок, 10 червня, у підконтрольному РФ Київському районному суді Сімферополя обрали запобіжний захід кримському татарину Ризі Омерову.

ІА "Вголос": НОВИНИ