Gazeta Wyborcza пише, що інцидент стався ще у ніч проти 17 серпня у кебаб-барі в центрі міста. Там п'яний поляк увійшов до закладу громадського харчування, а 24-річний працівник-українець відповів йому, що бар уже зачиняється. 

Власник кафе розповів виданню, що гість запитав його колегу про походження, а почувши у відповідь, що з України, виголосив: «А знаєш, що твій дід зробив з моєю бабцею?». Врешті поляк накинувся на українця із кулаками, на вулиці до побиття приєдналися ще двоє осіб.

Випадковий очевидець застосував проти нападників газ, українцеві у цей момент вдалося втекти і сховатися у барі. Натомість агресивні чоловіки почали прориватися у середину і трощити вікна.

Правоохоронці прибули на місце події і затримали молодих порушників. Згодом у місцевій прокуратурі повідомили, що чоловікам висунули звинувачення у побитті на національному ґрунті. Винним загрожує до п'яти років позбавлення волі.

У коментарі «Вголосу» історик Роман Грицьків пояснив, що гучні випади поляків у бік українців є зумисними кроками певних політсил, які на антиукраїнській риториці намагаються заробити собі політичні дивіденди:

«Польська поліція та МВС взагалі не повинні допускати навіть заяв на такі теми. Бо це абсолютно необґрунтовано, упереджено і злочинно. Хоча б тому що досі чітко не визначено, хто, де, кому і що зробив, тобто наші народи ще не узгодили оці питання, ніхто не був покараний за жодні вчинки. Отож, такі заяви є відвертими вигадками і використовуються певними політсилами для розпалювання ворожнечі і отримання власних вигод. На жаль, такі випадки були, є і будуть. Упереджене ставлення до українців давно є в Польщі, а іноді, як і у цьому випадку, набуває кримінального забарвлення».

За словами дослідника українсько-польських відносин, правильно реагувати на такі інциденти повинні дипломатичні служби:

«Раніше у Любліні застосували насильство до студентів, які фотографувалися із червоно-чорним прапором. Нещодавно упереджено поставились до львівської журналістки, якій перешкоджали у перетині кордону і впаяли штраф лише за те, що вона українка. Тому бачимо якусь нездорову тенденцію. Польські правоохоронці повинні дати належну оцінку таким діям. Разом з тим, правильно відреагувати повинні українські дипломатичні служби, захистивши своїх громадян».

Як відомо, кілька днів тому журналістка Галина Роспопа виклала у Facebook зображення штрафу, виписаного їй польськими митниками. За відсутності жодного порушення, жінку зобов'язали сплатити 200 злотих штрафу, а пояснили таку санкцію дуже цікавим чином.

«Бо ви, українці, дістали! Повідкривали кордони і ви вже думаєте, що можете робити, що хочете. Повпускали вас у Європу, курва, то ви вже думаєте, що можете робити, що хочете…», - заявив польський митник журналістці.

Тепер же Роман Грицьків не виключає, що на перспективу українці можуть перебрати досвід зухвалої поведінки своїх західних сусідів і почати відповідати їм тим самим:

«На щастя, у нас подібні речі не використовують у політичних цілях. Ми більш цивілізовано поводимося у цьому плані, не бачимо сенсу загострювати стосунки. Напевно, якщо випади поляків матимуть продовження, то таке почне проявлятися і з нашого боку. Може, і поляків скоро не пускатимуть сюди, чи ставитимуться до них таким неадекватним чином. Якщо держава неспроможна захистити нас, то що ж…захищатимемось самі».

Мовлячи про причину появи у тамтешньому суспільстві відверто антиукраїнських настроїв, історик каже, що це – наслідок діяльності чинного керівництва РП:

«Оце все – результат пропаганди «ПіСу», правлячої партії, яка розгортає антиукраїнську істерію. Такою систематичною антиукраїнською риторикою вони намагаються показати силу влади і її спроможність впливати на свідомість поляків».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ