Войцехівський і його компанія створили ледь не сотню різних фірм, які не помічали десятки корумпованих чиновників.

Тисячі інвесторів, які вклали гроші у житлові комплекси бізнесмена Анатолія Войцехівського, досі не можу отримати свої площі або фінанси, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

За десять років у Києві як гриби виросли сорок житлових комплексів скандального забудовника Войцехівського. На 12 з них наклали арешт. Це означає, що без житлових квадратних метрів може лишитися близько 15 тисяч людей.

Від забудовника клієнтам була розстрочка на три роки. Ціна була надзвичайно вигідною для столиці. Це стало першою пасткою Анатолія Войцехівського. Ціна квартир у афериста-забудовника ледь не в половину нижча ринкової. Друга пастка – земля. Виявляється, можна купити дрібних чиновників і вони роками не будуть помічати, що на місці дитячого майданчика  виріс  хмарочос або цілий квартал.

На початку 2019 року суд наклав арешт. Законні мешканці незаконних будинків навідріз відмовляються говорити на камеру, бо бояться. Наразі відомо, що позов був поданий Анатолієм Войцехівським. «Масове самовільне захоплення земель. Якщо читати документи кримінального провадження, то виходить – приходив, бачив землю, починав будувати. Ділок вирощує багатоповерхівки без документів та дозволів на землю», – розповів начальник юридичного управління АРМА Андрій Потьомкін.

Так на українському ринку народжується будівельний монстр «УкрІнвестБуд». Дві фірми – «Укргруп» і «Сіті Груп» – підпорядковуються «УкрІнвестБуд» офіційно оформлені на кіпрські офшори зі статутним капіталом 2000 гривень на двох. Проте вони захопили обидва береги Дніпра своїми незаконними забудовами. І ніхто протягом десяти років не зупинив будівельну аферу століття. «Якщо в центрі міста росте будинок і ніхто на це не звертає увагу попри скарги мешканців оточуючих будинків, значить, це комусь потрібно», – вважає адвокат Лаврентій Царук.

Войцехівський і його компанія за роки їхньої злодійкуватої праці створили ледь не сотню різних фірм, які не помічали десятки корумпованих чиновників. Схема виявилась настільки заплутана і стійка, що навіть після накладення арешту на будинки він продовжує продавати там квартири. Квадратний метр коштує 16500 грн. У відділі продажу стверджують, що ключі видають одразу після того, як пройшла оплата закрита угода через нотаріус. У Національному агентстві України з питань управління активами називають арешт таких будинків єдиним виходом. Без цього ошуканих побільшає, але це вже махання кулаками після бійки.

Як відомо, скандальний київський забудовник Анатолій Войцехівський, відпущений у липні 2016 року під заставу в розмірі 14 млн гривень, втік у Росію.

Як повідомлялося, Печерський райсуд Києва передав Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) ряд об’єктів зі справи по «самобудах Войцеховського».

ІА "Вголос": НОВИНИ