Міністерство закордонних справ РФ відреагувало на демонтаж Монументу слави у Львові. Так, у Росії називають це «актом державного вандалізму».

Відповідну заяву зробив заступник директора Департаменту інформації та друку МЗС Росії Олександр Бікантов, повідомила пресслужба російського відомства.

“В черговий раз стикаємося з планомірними спробами фальсифікувати героїчну історію народів України та всіх інших країн колишнього Радянського Союзу. Складається враження, що сучасні українські нацисти намагаються взяти реванш і помститися загиблим червоноармійцям за їх перемогу над фашизмом, включаючи нищівний розгром дивізії СС “Галичина” в битві за Броди”, - йдеться у заяві російського чиновника.

Таким чином, МЗС РФ закликає владу України продовжувати зберігати та захищати радянський монумент.

Відомо, що минулої п'ятниці, 23 липня, у Львові нарешті розпочали демонтаж останніх елементів скульптурного комплексу Монументу слави на вулиці Стрийській – фігури радянського воїна  та так званої «Батьківщини-матері».

Ці фігури, як і всі інші елементи монументу, які були демонтовані раніше, перенесуть у музей «Територія терору».

Очікується, що роботи завершать за кілька днів. Вартість демонтажу оцінюють у 300 тисяч гривень.

Нагадуємо, що цей монумент у 1969 році спорудили на місці поховань військових, які загинули під час Першої світової війни та у 1941-1944 роках. Це були солдати та офіцери російської та німецької армій. Поховань солдат радянської армії тут не було. Але це не завадило у радянські часи спорудити тут меморіал в пам'ять радянських військ. Монумент виготовили з бронзи, граніту та кованої міді. Автори пам’ятника скульптори Дмитро Крвавич, Еммануїл Мисько, Ярослав Мотика, Олександр Пирожков та архітектори Мирон Вендзилович, Аполлон Огранович.

Читайте більше новин від ІА Вголос за посиланнями:

ІА "Вголос": НОВИНИ