На Алеї Герої Небесної сотні почався демонтаж інсталяції до 30-річчя Незалежності України з елементами «радянської доби». При цьому сталися сутички представників праворадикальної організації «Національний корпус» з правоохоронцями.

Про події у Києві повідомило Радіо Свобода

За даними журналіста, на місці події працювали кілька поліцейських, зокрема, поліція діалогу. Втім представники праворадикальної організації, не дочекавшись виконання рішення мера Києва Віталія Кличка про демонтаж конструкцій комунальниками, почали їх трощити. В результаті на місце прибув полк особливого призначення і сталися сутички. Повідомляється про кількох затриманих. 

совкова інсталяція

Раніше сьогодні мер Києва Віталій Кличко прибув у центр столиці – на Алею Герої Небесної сотні, де почалося встановлення інсталяції до 30-річчя Незалежності України, яке у мережі користувачі від самого ранку критикують за «радянськість». На Алеї зібралася і група представників праворадикальних організацій.

Кличко сказав журналістам, що дав вказівку службам благоустрою все прибрати. Він вказав, що влада міста не давала дозволу на розміщення тут «інсталяції».

Офіс президента не давав дозволів на встановлення інсталяції - речник Зеленського

Декорації на вулиці Інститутській у Києві, через які сталися сутички, тимчасові. Їх поставили для телевізійної трансляції до Дня Незалежності, і вони не зачіпають меморіальні конструкції.

Про це розповів прес-секретар президента України Сергій Нікіфоров в ефірі Україна 24.

За його словами, ситуація, яка виникла, - результат маніпуляцій.

«Це декорації до телевізійної трансляції до Дня Незалежності. Там повинні бути всі епохи, через які пройшла Україна, щоб мати можливість святкувати День Незалежності. За ідеєю, там мав бути козацький період, царський, Друга світова війна та інші. Зараз же люди, які намагаються знести ці конструкції, свідомо роблять акцент на радянський період», - розповів Никифоров.

Він запевнив, що конструкції тимчасові й вони ніяк не зачіпають Меморіал.

«Це тимчасові конструкції, вони ніяким чином не зачіпають меморіальні конструкції. Біля цих декорацій не передбачалося масових заходів. Чи були дозволи чи ні, будемо з'ясовувати. Це точно не в Офіс президента»,- пояснив спікер Зеленського.

При цьому він вказав, що є оргкомітет, які займається підготовкою до Дня Незалежності.

Вранці 17 серпня мережею почали ширитися світлини із зображенням конструкцій, які встановлюють на Алеї Героїв Небесної сотні у Києві. Серед «артефактів» – речі очевидно радянської доби: автомати з газованою водою, холодильні камери з морозивом-пломбіром, меблі, дитячі авто тощо.

Громадськість розкритикувала таку ініціативу, авторство якої наразі невідоме. Серед коментарів були, зокрема, невдоволення, що встановлювати радянські побутові атрибути на місці, де загинули Герої Незалежної України, є недоречним.

Нині в центрі Києва тривають приготування до відзначення Дня Незалежності України 24 серпня.

ІА "Вголос": НОВИНИ