Суд пом'якшив запобіжний захід ексочільнику одеського «Правого сектору» Сергію Стерненку з цілодобового домашнього арешту на нічний домашній арешт.

Про це повідомляє Громадське.

Зазначається, що Стерненко буде змушений перебувати під домашнім арештом з 21:00 до 6:00. Запобіжний захід продовжили ще на 45 діб, до 21 вересня. Водночас прокурор просив продовжити його на 60 діб.

На запитання, чи влаштовує його рішення суду, прокурор відповісти не зміг і сказав, що «Час покаже».

Раніше активіст перебував під цілодобовим домашнім арештом.

Зазначимо, на цьому ж судовому засіданні суддя Марина Антонюк самоусунулася на певний час, але невдовзі повернулася. Сталося це без клопотання сторін захисту та обвинувачення.

Одразу після початку засідання Стерненко заявив про втручання в систему автоматичного розподілу суддів. Як доказ він передав суду копію протоколу, за яким справу розподіляли лише між двома суддями Шевченківського райсуду, тоді як, за словами Стерненка, мали б розподіляти між 14 суддями, які спеціалізуються на справах такого типу.

Нагадаємо, ця справа стосується напад на Стерненка 25 травня 2018 року. Тоді він наніс ножове поранення одному з нападників – Івану Кузнецову. Невдовзі той помер від отриманих ран. Стерненко наполягає, що лише захищав своє життя.

Слідчі ставлять під сумнів версію про самозахист Стерненка через «подальші дії» після ударів активіста. В СБУ кажуть, що оскільки Кузнецов втік із місця події, напад на Стерненка вважається закінченим – його життю та здоров’ю вже нічого не загрожувало. Проте Стерненко, як зазначають у Службі безпеки, побіг за Кузнецовим, наздогнав його і завдав декількох поранень, зокрема удар ножем у серце, який і призвів до смерті.

Також вони зазначають, що тіло Кузнецова знайшли майже за 100 метрів від місця першої сутички, тому вважають заяви Стерненка про те, що він поранив нападника під час самооборони, неправдивими.

Захист Стерненка з посиланням на медичних експертів Олександра Лінчевського, який був заступником Уляни Супрун у МОЗ, та Олександра Данилюка, який відповідає за невідкладну медицину у МОЗ, зазначає, що пройти 99 метрів з пораненням серця людина могла, а пацієнт при травмі серця завжди залишається певний час у свідомості, притомний і навіть може активно рухатись.

11 червня 2020 року Стерненку вручили підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї.

15 червня Стерненка відправили під цілодобовий домашній арешт, який він мав відбувати в Одесі у військовій частині.

16 червня Шевченківський районний суд Києва задовольнив клопотання прокурора у справі Стерненка: місце відбування ним домашнього арешту змінили з військової частини в Одесі на його місце проживання в Києві.

ІА "Вголос": НОВИНИ