Про це активісти розповіли на сьогоднішній прес-конференції, передає кореспондент «Вголосу».

За словами керівника ГО «Вектор європейського розвитку «ВАРТО» Романа Салабая, Олександр Плашовецький усупереч інструкції діловодства і процедури реєстрації транспортних засобів видав дипломатичні автомобільні номерні знаки для автомобіля «Chevrolet Tahoe», що належить третьому секретарю генерального консульства Російської Федерації у Львові Антону Терентьєву.

«29 грудня минулого року в Регіональний сервісний центр МВС у Львівській області надійшло клопотання від генерального консула Російської Федерації у Львові Олега  Астахова з проханням видати дипломатичні номерні знаки на автомобіль «Chevrolet Tahoe». Всупереч інструкції діловодства Олександр Плашовецький провів транспортну реєстрацію позашляховика і видав відповідні дипломатичні номери. Однак, відповідно до постанови Кабміну №1388, що регулює питання постановки транспортних засобів на облік та їхній допуск до доріг, чітко сказано, що про таке клопотання як мінімум мало би знати Міністерство закордонних справ України. А його, як ми знаємо, не було повідомлено про подію. І це підтверджує відповідь, надана на запит народного депутата від 15 лютого 2016 року. Отже, ми вважаємо, що цей чиновник (Олександр Плашовецький) надав дипломатичні номери представнику країни-агресора з порушенням законодавства. Ба більше, видані дипломатичні номерні знаки, згідно з ДСТУ, не відповідають законодавчим вимогам, оскільки їх не видають з 2012 року. Можна зробити висновок, що ця особа мала прямий умисел для видачі номерних знаків, тому не має права обіймати посаду керівника центру. Ми висловлюємо йому недовіру», – пояснив Роман Салабай.

Окрім того, активіст додав, що транспортні засоби з дипломатичними номерами мають привілегійоване становище на дорогах, бо їх не мають права зупиняти та оглядати правоохоронці та митники під час перетину кордону.

Своєю чергою, представник ГО «Самооборона львівського Євромайдану» Валентин Сердюк припустив, що в машині могли перевозити наркотики, зброю.

«Автомобіль не мають права зупиняти і перевіряти. Хто знає, що в ньому перевозили? Зброю, наркотики, вибухові пристрої, небезпечні речовини. Йдеться про безпеку наших громадян. А, враховуючи війну з Росією, ми взагалі не повинні давати права росіянам вільно пересуватися територією України», – сказав Валентин Сердюк.

На думку активістів, нині важливо розібратися в цій ситуації і визначити правила гри, за яких надалі призначатимуть на посади чиновників. Зокрема, представник ГФ «Рабів до раю не пускають» Іван Спринський запевнив, що сервісний центр мусить очолювати людина, якій перш за все довіряє громадськість.

«Призначення на посаду керівника центру Олександра Плашовецького – це кричущий та разючий випадок відвертого нехтування думкою громади. Тож ми вимагаємо жити за законами і справедливості. Хочемо бачити прозорий конкурс, повну інформацію про кожного кандидата на посаду», – підкреслив активіст.

Він також закликав громаду «очистити» Ресурсний сервісний центр МВС у Львівській області від корупціонерів та хабарників. І запропонував львів’янам, яким відомо про факти корупції, повідомляти активістів анонімно.

Загалом висловили недовіру керівникові центру 8 громадських організацій. Серед них – ГО «Вектор європейського розвитку «ВАРТО», ГФ «Рабів до раю не пускають», ГО «Допомога армії України», ГО «Всеукраїнська координаційна рада Майдану», ГО «Соціальний захист населення та учасників АТО», ГО «Самооборона львівського Євромайдану», ГО «Свідомі».

ІА "Вголос": НОВИНИ