Ремонт вулиці Миколайчука від вулиці Орлика до в’їзду на Голосківський цвинтар стартував у 2019-у році. Проте досі роботи на вулиці не закінчені, а та частина, яка відремонтована, почала руйнуватися через технічні прорахунки. Чи виправлять їх та коли чекати закінчення робіт на вулиці Миколайчука й обіцяного запуску там тролейбусу – «Вголос» аналізував, що про це заявляли міські чиновники.

Амбітні плани на вулицю Миколайчука

Про плани відремонтувати вулицю Миколайчука міська рада заявляла ще у 2017-у році. Зрештою, реконструкція вулиці на ділянці від вулиці Орлика до в’їзду на Голосківській цвинтар розпочалась 29 липня 2019-го року. Згідно з інформацією на порталі ProZorro, роботи на суму 87,8 млн грн мала виконати підрядна організація – ПрАТ Львівське спеціалізоване будівельно-монтажне управління №1. Кінцевим терміном виконання робіт було вказано 25 грудня 2020 року.

Проєкт реконструкцій мав передбачити повну зміну каналізаційних мереж, облаштування нового покриття для проїжджої частини й хідників та встановлення зовнішнього освітлення. Крім того, міська влада анонсувала продовження тролейбусної мережі від вулиці Мазепи до в’їзду на Голосківський цвинтар. Станом на початок робіт було заявлено, що з загального кошторису майже 20 млн грн витратять на облаштування контактної мережі тролейбусів. Втім, вже в серпні 2019-го року тодішній в.о. заступника міського голови з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак заявив, що можливо контактну мережу прокладати не будуть.

«Оскільки ми плануємо придбати тролейбуси з автономним ходом, то, можливо, частину дороги, від теперішньої кінцевої зупинки і до кладовища, тролейбус курсуватиме на автономному ході. Натомість за кошти, передбачені на облаштування контактної мережі, ми побудуємо парковку для машин, які приїжджатимуть на кладовище. Наразі її немає в проєкті» – заявив він тоді.

Коли зупинились роботи по вулиці

В грудні 2019-го року роботи на вулиці тривали. Всього на 2019-й рік з загальної суми кошторису на роботи було передбачено 10 млн грн: 7 млн грн з бюджету розвитку і 3 млн грн коштів громадського бюджету. В 2019-у році підрядник наголошував на вкрай складних умовах роботи та проблемах з ремонтом каналізаційного колектору, проте за «оптимістичним сценарієм» передбачав закінчення робіт в червні 2020-го року.

Проте вже в червні 2020-го року пресслужба ЛМР повідомляла  про плани закінчити ремонт вулиці Миколайчука в серпні. Станом на кінець вересня 2020-го року роботи по вулиці зупинились, і з того часу так і не відновились. Зокрема, представники ГО «Зручне Місто» опублікували торік у вересні відеоогляд стану вулиці Миколайчука на своєму youtube-каналі. Як зауважили активісти, на вулиці не ведуться жодні роботи та відсутня будь-яка техніка. При цьому, не був прокладений верхній шар асфальт, не закінчений благоустрій вулиці, не нанесена розмітка та не встановлені каналізаційні люки.

11 червня 2021-го року це ж ГО опублікувало на своїй сторінці свіжі фото з вулиці Миколайчука. Як помітно, від минулого року жодних робіт на вулиці не відбувалось, вони також зауважили кілька проблем:

  • 1) Жахливе вертикальне планування, через що навіть на затяжному спуску утворювалися величезні калюжі, які руйнують дорогу;
  • 2) Надто вузька проїзна частина дороги, де навіть не помістяться велосмуги, які мають обов’язково там бути, відповідно до нових ДБН;
  • 3) Відсутній верхній шар асфальту, дорожнє покриття почало руйнуватися;
  • 4) Відсутні решітки дощоприймачів, туди потрапляє велика кількість болота та сміття, тому колектор заб’ється швидко.

Аби дізнатись, в чому причина таких суттєвих затримок, ми звернулись за коментарем до пресслужби ЛМР, проте відповіді досі не отримали. Представниця депутатського корпусу ЛМР Наталія Шелестак, яка очолює бюджетну комісію, повідомила, що роботи зупинились через борги міської влади перед підрядниками

«Був шалений борг по об’єкту, адже практично не були оплачені кошти у повному обсязі. Я зараз не пригадую точних цифр, тому не буду їх озвучувати. Але те, що більша частина коштів за роботи по вулиці Миколайчука підрядник не отримав, це факт», – наголосила вона.

Нагадаємо, через борги перед підрядниками за торішні ремонти ЛМР погодила кредит на 390 млн грн від державних «Укрексімбанку» та «Укргазбанку» під 11,3% та 11,58% річних. Ці кошти підуть на розрахунок з виконавцями робіт, які очікують на оплату з минулого року. Чи вони підуть на погашення боргів по Миколайчука – наразі не відомо.

Чи поїде вулицею тролейбус?

 

Від початку реконструкції вулиці Миколайчука міські чиновники наголошували, що там будуть облаштовані зупинки громадського транспорту, а до Голосківського цвинтарю буде їздити тролейбус з автономним ходом, який не потребує контактної мережі. Зокрема, 9 червня 2020-го року про це повідомляло видання Zahid.net. Крім того, про це ж говорив міський голова Львова Андрій Садовий у коментарі для видання Depo в червні минулого року.

«У перспективі тут буде їздити тролейбус з автономним ходом, але це вже наступного року, коли ми отримаємо тролейбуси з автономним ходом. Наразі з вересня будемо сюди запускати автобус, як продовження одного з маршрутів, щоб люди могли швидко добратись на цвинтар», – говорив тоді Андрій Садовий.

Проте в серпні 2020-го року було оголошено тендер на виконання додаткових робіт по вулиці Миколайчука на суму 13,6 млн грн. На сайті ProZorro в умовах тендеру вказана наступна інформація: «ЛКП «Львівелектротранс» листом від 22.01.2020 № 21/106 повідомило департамент житлового господарства та інфраструктури, що діючою стратегією розвитку електротранспорту, рух тролейбусів від вул. І. Миколайчука до Голосківського цвинтаря не передбачено». Зверніть увагу на дату листа – це означає, що майже за чотири місяці до заявив Андрія Садового про тролейбус на цій вулиці, «Львівелектротрнас» офіційно повідомив, що цього не буде. Зрештою, обіцяні тролейбуси з автономним ходом у Львові так і не з’явились і перспективи їхньої появи дуже туманні.

Коли чекати завершення робіт?

Попри обіцянки Андрія Садового ремонт вулиці Миколайчука так і не був завершений у 2020-у році, як і облаштування там руху тролейбусів.

Голова бюджетної комісії Наталія Шелестак, депутатка ЛМР від партії ВАРТА", у коментарі для «Вголос» повідомила, що бюджетна комісія погодила фінансування, аби закінчити цьогоріч роботи по вулиці Миколайчука у повному обсязі.

«Кошти погоджені у повному обсязі. Але наразі вони ще не виділені фактично, адже місто збирало гроші для погашення боргів по облігаціях (коштом облігаційних запозичень зокрема ремонтують вулицю Шевченка. – Ред.). Зараз фактично лише віддаються борги, й то практично не всі. Цього місяця близько 440 млн повертається по облігаціях», – зазначила вона.

Як наголосила голова бюджетної комісії, майбутнє реконструкції вулиці залежить зараз від виконавчої влади міста. При цьому Наталія Шелестак не виключила, що через проблеми з наповненням бюджету та велике боргове навантаження на місто ремонт вулиці Миколайчука можуть відкласти ще на рік.

«Коштів в бюджеті розвитку фактично немає достатньо, і по факту маємо велику проблему з його наповненням. До того ж по місту є купа незакінчених ремонтів з минулих років, по яких треба закривати борги» – підсумувала Шелестак.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ