Американські аналітики заявили, що міністр оборони РФ Сергій Шойгу словами про "брудну бомбу" намагався залякати Захід і загальмувати військову допомогу Україні.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

У ISW нагадали, що 23 жовтня Шойгу зателефонував своїм колегам із Франції, Туреччини, Великої Британії, і США, стверджуючи, що Україна готується здійснити атаку під фальшивим прапором, використовуючи «брудну бомбу», щоб звинуватити Росію у використанні зброї масового знищення.

В ISW зазначили, що востаннє Шойгу розмовляв із держсекретарем Остіном 21 жовтня. Представники Сполучених Штатів, Великої Британії та України категорично спростували та засудили неправдиві звинувачення Шойгу, а міністр США Остін зателефонував своєму британському колезі Бену Воллесу після розмови з Шойгу. 

На думку аналітиків, Кремль навряд чи готує неминучий бомбовий удар під фальшивим прапором. 

«Твердження Шойгу сприяють давній інформаційній кампанії Росії. Кремль неодноразово заявляв, що західні держави допоможуть Україні провести атаку зі зброєю масового знищення під фальшивим прапором з перших етапів вторгнення в Україну в лютому», — йдеться у звіті інституту.

«Брудна» бомба 

Російські маніпулятори разом заявили, що Україна нібито виготовила «брудну» бомбу та готується її застосувати на власній території.  

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу через ідею російської пропаганди почав обдзвонювати міністрів оборони країн НАТО, серед яких - Велика Британія, Франція та Туреччина. 

Нагадаємо, що голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький повідомив про оперативну ситуацію з відновлення енергопостачання у регіонах, які постраждали від вчорашніх масованих російських ракетних обстрілів. 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ