Про це сьогодні під час прес-конференції повідомила інспектор з харчування ЗС США Крістіна Черешнєва, передає кореспондент «Вголосу».

За її словами, на ці кошти військові отримують збалансоване харчування, калорійність якого становить від 3-х тис. до 4-х тис. калорій на добу.

«У збройних силах США немає привілеїв щодо харчування залежно від рангу військовослужбовця. Усіх, солдатів й офіцерів, ми годуємо однаково. Головне, щоб продукти були якісними. На перше завжди подають основну страву  м'ясо та гарнір не менше ніж двох видів. Обов’язково в меню є кілька видів салатів, напої (100% сік, газована вода, молоко, кава або чай). На сніданок зазвичай американські військові їдять смажені яйця, адже це джерело білка, та картоплю – джерело вуглеводів», – розповіла інспектор з харчування ЗС США.

Забороненим напоєм вважають увесь алкоголь. Як зазначила Крістіна Черешнєва, повністю заборонили вживати військовим алкогольні напої опісля перебування американців в Іраку та Афганістані, де це є образою для місцевих жителів.

Усі продукти, з яких кухарі готують страви для військових, проходять серйозну перевірку. Якщо країна, в якій перебувають американські військові, є членом НАТО, то з їдальнею, у якій харчуються солдати, укладають контракт, у якому все прописано до дрібниць. Якщо вона не є членом НАТО, то збройні сили США укладають контракт, відповідно для якого держава зобов’язується не порушувати умови раціону харчування військовослужбовців.

Своєю чергою, сержант першого класу, кухар ЗС США Джейкоб Хостетлер сказав, що залежно від країни, у якій проходять службу солдати, змінюється і раціон харчування.

«Ми намагаємося харчуватися тією їжею, яка притаманна тій чи іншій країні. Так, в Італії раз на тиждень готуємо для військових барбекю. В Україні – борщ та інші страви, які нам подобаються. Не забуваємо і про улюблені всіма американцями страви – картоплю фрі й бургери, які готуємо на свята», – запевнив Джейкоб Хостетлер.

Кухар пригадав й особливі дні, коли солдатам подають святкові страви, які нагадують про домівку. Зокрема, особливе меню готують на День подяки, Різдво, День народження армії, День незалежності. «Ці страви є подякою солдатам за те, що вони роблять для своєї держави», – пояснив сержант першого класу.

Як писав «Вголос», у Львівській академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного минув місяць від початку експерименту з харчування курсантів та офіцерів за стандартами НАТО. Відповідно до затверджених норм, вартість денного раціону харчування одного курсанта становить 57 грн 26 коп.

ІА "Вголос": НОВИНИ