Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України планує зобов’язати Київську міськраду встановити єдину ставку оренди для підприємств, що займаються збором та сортування вторинної сировини.

Лист АМКУ оприлюднило видання «КиевВласть», його було розглянуто 22 січня на засіданні комісії Київради з питань власності, пишуть Наші гроші.

З листа відомо, що в лютому 2018 року Київрада проголосувала за зміни до «Положення про оренду майна територіальної громади міста Києва», якими встановила різні ставки оренди для пунктів збирання та сортування вторсировини в залежності від відстані до житлових будинків. Для пунктів, що розташовані далі 200 метрів до будинку ставка залишилася незмінною – 5%, а для підприємств, що ближче – ставка зросла до 25%.

Дослідивши питання, в АМКУ вирішили, що така диференціація може призвести до надання переваги одним підприємствам на ринку над іншими.  По-перше, такий критерій як відстань до житлового будинку, на думку АМКУ, не має економічного обґрунтування. По-друге, це призводить до подвійного застосування критерію місцезнаходження до певних підприємств. Адже цей критерій вже було враховано при встановленні оціночної вартості майна та, відповідно, орендної ставки.

Тому, на думку АМКУ, у п’ять разів вища ставка для окремих підприємств створює дискримінаційні умови на ринку. По даним комітету, нині в Києві ставку оренди в 5% мають два підприємства – ТОВ «Київміськресурси» та ТОВ «КС Еко». Останньому в загалі в травні 2018 року рішенням Постійної комісії з питань власності КМР ставка була знижена вдвічі – до 2,5%.

Такі дії депутатів, на думку АМКУ, спотворюють конкуренцію на столичному ринку збирання і сортування вторсировини та скла, який нині є конкурентним. Основними підприємствами на ньому сьогодні є ТОВ  «Крамар рісайклінг», ТОВ «Київміськвторресурси», ТОВ «Обухівміськвторресурси», ТОВ «Будматеріали-Вторресурси», КП «Київкомунсервіс», ТОВ «Крамар Еко» та ТОВ «КС Еко».

Разом з тим, більшість цих компаній мають відношення до депутата Київради Олега Костюшка з фракції «Солідарність». Костюшко був депутатом і попереднього скликання Київради, вигравши після зміни влади в країні в 2014 році мажоритарний округ від партії «УДАР» мера Києва Віталія Кличка.

ТОВ «КС Еко» належить Олегу Костюшку. Його бізнес-партнером по фірмі є Сергій Степанчук..

ТОВ  «Крамар рісайклінг» записане на Віталія Меркулова та Оксану Глєб. Але до початку лютого 2018 року власником фірми був згаданий Олег Костюшко та його брат Максим Костюшко. Меркулов  раніше як ФОП був конкурентом на тендерах фірми Костюшків, використовуючи спільний з ними телефон. За даними «ВДЗ» та «Прозорро» «Крамар рісайклінг» отримало замовлень на 19,42 млн грн.

ТОВ «Крамар Еко», власником був раніше Олег Костюшко з братом, нині ним вказаний їх бізнес-партнер Сергій Степанчук. За даними «Прозорро», фірма з 2017 року отримала замовлень на 45,60 млн грн.

ТОВ «Будматеріали-Вторресурси» належить Максиму Костуюшку, а підписантом є його брат-депутат Олег Костюшко.

ТОВ «Київміськвторресурси», власниками є Ольга Чуднер та Олександр Чуднери, Віра Олійник, Любов Дубровенко, Юрій Шульга, Людмила Бодак, Світлана Данчук, Любов Єфименко та Сергій Недзельницький.

ТОВ «Обухівміськвторресурси» належить Армен Полотьян.

КП «Київкомунсервіс» очолює Максим Ляшкевич.

ІА "Вголос": НОВИНИ