Українські правоохоронці досі не розслідували злочини, скоєні у часи Євромайдану 2013-2014 років. Так само і судова система не забезпечила справедливого покарання за жертви зловживань з боку силовиків.

І все це – попри те, що минуло вже п'ять років від подій, про які йде мова – зокрема, про розстріл протестувальників на вулиці Інститутській у Києві. «Сумною реальністю» назвали таку ситуацію у Amnesty International Ukraine.

У міжнародній правозахисній організації вважають, що українська система судочинства просто не могла впоратися із масштабом злочинів, скоєних в часи Євромайдану. Адже вона загалом – неефективна.

«До того ж, система чинила опір і перешкоджала правосуддю замість того, щоб притягти до відповідальності колишніх і нинішніх співробітників правоохоронних органів, відповідальних за розстріли протестувальників», – заявив директор офісу генсека Amnesty International Колм О'Куанахайн.

Як зазначив чиновник, п'ять років – цілком достатній час для відновлення справедливості. Але цього не відбулося. Хоч політики гучно обіцяли протилежне.

Станом на кінець 2018 року ГПУ визначила 441 підозрюваного.

Більшість з них під час Майдану були співробітниками правоохоронних органів, прокуратури, судів.

288 справ скерували до суду. У 52 справах були винесені судові рішення, серед яких 48 вироків.

Лише 9 з них були обвинувальними, що передбачали позбавлення волі.

Жоден колишній співробітник поліції не був засуджений до реальних термінів ув'язнення.

Рік опісля жахливих подій розстрілу майданівців Amnesty International оприлюднила звіт "Україна: рік після Майдану – з правосуддям затягують, у правосудді відмовляють".

«Назва звіту і досі точно відповідає реаліям. Це ганьба для української системи кримінального судочинства», – наголосив Колм О'Куанахайн.

Представники організації Моніторингової місії ООН з прав людини також, хоч і з більш обережними формулюваннями, констатували: за 5 років після протестів на Майдані у розслідуванні вбивств і смертей досягнуто лише "обмеженого прогресу".

ІА "Вголос": НОВИНИ