Впевнену перемогу сенсаційно здобув львів’янин Михайло Олексієнко, який показав прекрасний результат для турнірів такого високого рівня – 8 очок з 11-ти можливих. Для порівняння, для перемоги минулого року в чемпіонаті України Андрію Волокітіні вистачило 7 очок.

Про невдалий старт у Рівному Волокітін розповів ексклюзивно для «Вголосу».

Андрію, як прокоментуєте свій виступ на чемпіонаті України? 

Почав добре. Але у 8-9 турах сталася катастрофа, я програв. Якби не слабка гра в другій половині турніру, мав реальні шанси захистити титул чемпіона Україна. А так, я спіткнувся. У 8-му турі думав завершити партію внічию, але прорахувався. У наступному турі грав із майбутнім переможцем змагань – Михайлом Олексієнко. Уже на самому початку зробив необачний хід конем і підставився. Позиція стала безнадійною. Тобто, через один хід програв усю партію.

Перемога на чемпіонаті України Михайла Олексієнка є сенсацією?

Принаймні, несподіванкою точно її можна назвати. Думаю, не тільки для мене.

Усі найсильніші шахісти України змагалися на турнірі?

Не було Павла Єльянова, Василя Іванчука, Руслана Пономарьова, Юрія Криворучка.

Відсутність такої кількості сильних шахістів є ознакою втрати престижності чемпіонату України?

В Україні триває економічна криза, це позначилося на нашому виді спорту. Призові за перемогу на чемпіонаті України зменшилися, тому не усі топові гросмейстери виявляють бажання змагатися на цьому турнірі.  
 

Які ваші подальші плани? 

Саме зараз пакую валізи, збираюся в Катар на чемпіонат світу із швидких шахів. Турнір стартує 26 грудня. В Катарі такі змагання проводяться останні три роки. Шахи там зараз на підйомі.

В Катарі, мабуть, криза не відчутна…

Так, справді. Шейхи спонсорують цей турнір, тому із фінансуванням жодних проблем не має. Катар – маленька країна, на її території знаходяться чималі запаси нафти та газу. Тому, країна дуже багата.

Сам Катар вам сподобався?

На жаль, часу на відвідини туристичних місць у мене не було. Готель, в якому мешкав, чудовий. Сервіс на найвищому рівні. Взагалі, Катар мені нагадує Арабські емірати.  

Олег Петренко, «Вголос»  
  

ІА "Вголос": НОВИНИ