У п'ятому колі змагань Ельянов узяв гору над американцем Хікару Накамурою – 1,5:0,5.

В 1/2 фіналу Кубка світу українцеві протистоятиме переможець пари Шахріяр Мамедьяров (Азербайджан) – Сергій Карякін (Росія).

Переможець та фіналіст Кубка світу 2015 року отримають право зіграти на турнірі претендентів 2016-го на світову шахову корону.

Загалом за шаховий Кубок світу змагалося восьмеро українців. Семеро з них вибули на ранніх стадіях змагань. Серед них і львів’янин Андрій Волокітін, який програв американцеві Олександру Оніщуку (1,5:2,5). Відразу після повернення з Баку галичанин поспілкувався із журналістом «Вголосу».

Андрію, як оціните свій виступ?

Безперечно, незадоволений своїм виступом. Я повинен був щонайменше ще кілька раундів пройти. Програв на тай-брейку, це поганий результат. Вважаю, що шанси в мене були, суперник припускався помилок. Але я не скористався своїм шансом.

З Оніщуком раніше зустрічалися?

Так, ми чотири рази вже перетиналися на різних турнірах, був рівний рахунок. У першій партії я тиснув, у другій добре захищався, а на тай-брейку невдало зіграв у дебюті. Але в одному з ходів Оніщук грубо помилився і дав мені шанс на перемогу. Я ж ним не скористався.  

Вихід у півфінал Павла Ельянова – це прогнозований результат чи несподіванка?

Це приємна несподіванка. Ельянов блискуче виступає в Баку. Сподіваюся, на цьому він не зупиниться. Вважаю, що в нього величезний потенціал і він здатен дійти до фіналу і здобути там перемогу. Взагалі, йому ще варто зробити один крок і він стане претендентом на світову шахову корону.    

Як вам організація турніру? Баку і справді купається в золоті?

У Баку все пройшло на найвищому рівні. Це мій п’ятий Кубок світу, і в Баку була найкраща організація. Ми мешкали в найкращому готелі, був гарний зал, прекрасне харчування. Усе на найвищому рівні. Саме місто мені дуже сподобалося. Багато новобудов, море, чимало парків.

Цього року у вас ще будуть великі старти?

У жовтні в Берліні буде чемпіонат зі швидких шахів, там планую зіграти.

У березні 2016 року у Львові Марія Музичук захищатиме титул чемпіонки світу. В Україні такого рівня матчі ще не проводили?

Ні, не проводили. Ані за часів незалежної України, ані за Радянського Союзу.    

Варто очікувати на шаховий бум в Україні?

Не знаю, чи буде шаховий бум, але однозначно популярність шахів зросте. Тільки позитивні сподівання пов’язані із захистом титулу Марії Музичук. Можливо, врешті вирішать проблему із львівським шаховим клубом.

Яка саме проблема?

Будинок, в якому є шаховий клуб, має багато орендарів. А для шахістів залишилася тільки одна маленька кімнатка на третьому поверсі. У Львові хороші шахові традиції, багато гросмейстерів, а повноцінного шахового клубу немає.

Упізнаваність Львова у світі збільшиться завдяки матчу за шахову корону?

Стовідсотково. Все-таки в шахи грають мільйони у всьому світі. Тому для популяризації Львова цей матч буде дуже корисним. Чимало людей стежитиме за грою через Інтернет, хтось приїде до Львова.

Олег Петренко, спеціально для «Вголосу»

ІА "Вголос": НОВИНИ