«Антонич є одним із найважливіших та найзагадковіших українських поетів минулого століття. Сьогодні ми називали б його культовим, але це окреслення все одно не вичерпало б його цілком особливої постаті. Життя Антонича було недовге й обірвалося у 27 років, але, можливо, саме завдяки цій обставині він був і залишається таким близьким для молоді, чимось на зразок львівського Джима Морісона 1930-х років», – відзначає Андрухович.

За його словами, мета проекту – це спроба відтворення поетичних світів Антонича перш за все декламаційними та музичними засобами. Діапазон звукових і мелодичних пошуків максимально широкий – від традиційного лемківського фольку до построкової психоделії.

«Так само різноплановим є вибір текстів: окрім оригінальних поезій Антонича, що деякі з них виконуються в нових, підготовлених спеціально для цього проекту польських перекладах, є й кілька уривків з мого роману «Дванадцять обручів» – фрагменти містифікованої біографії поета», – додає Андрухович.

Музично-поетичний перфоменс складатиметься із трьох частин: 1) дитинство, Лемківщина, Новиця; 2) Львів як сюрреалістичний мегаполіс; 3) вічність і космічний «дім за зорею».

У проекті також візьмуть участь Уляна Горбачевська, Марк Токар, Барт Палиґа і Ришард Лятецький.

«Я вбачаю особливий сенс проекту у співпраці українських виконавців з польськими. Це не тільки відшукування нашої спільної спадщини, а й творення спільного Novum, що мабуть, недаремно перегукується з назвою Новиця», – підсумував Юрій Андрухович.

Початок заходу – о 17:00.

ІА "Вголос": НОВИНИ