Президент Польщі Анджей Дуда підлягатиме судовому розгляду у 2025 році через свої висловлювання щодо глядачів фільму «Зелений кордон» режисерки Аґнєшки Голланд, що викликали значне обурення.

Про це пише видання Fakt.

Кінокартина показує історію біженців з Близького Сходу та Африки, які бажають потрапити до Євросоюзу через кордон Білорусі та Польщі. Режисер показала, як Білорусь заманює мігрантів до кордону з метою “легкого переходу в Євросоюз”.

“Пані Голланд у такий спосіб показала польських офіцерів, які виконують свою роботу для безпеки всіх нас. І я не дивуюся, що офіцери-прикордонники, які подивилися цей фільм, сказали: “Тільки свині сидять у кінотеатрах”, — наводить видання цитату Дуди під час одного з телеефірів.

Сам Дуда говорив, що це була не його особиста заява, а лише цитата. Позов ініціював Центр моніторингу расистської та ксенофобської поведінки.

За словами адвоката Петра Міліка, перше засідання суду у справі Дуди відбудеться 24 жовтня 2025 року. Вибори президента Польщі відбудуться 2025 року, але Дуда вже втратить право балотуватися. Конституція країни не дозволяє брати участь у виборах, якщо людина обіймала високу посаду два терміни.

Дуду можуть зобов’язати публічно вибачитися або виплатити компенсацію, якщо суд визнає порушення особистих прав, зазначених у цивільному кодексі, пояснив юрист.

Слухання відбудуться дистанційно, це перша подібна справа в історії Польщі про порушення президентом прав особистості. До цього подібні слухання велися щодо політиків і громадських діячів.

ІА "Вголос": НОВИНИ