Ось уже кілька днів над Україною стоїть аномально спекотна погода, яка наполегливо б'є температурні рекорди минулих років. Порівняти хвилі спеки над Європою можна з таненням арктичного морського льоду, яке впливає на циркуляцію в атмосфері. Аналіз даних доводить, що річна циркуляція в східному напрямку в середніх широтах Північної півкулі сповільнилася, це провокує спеку та посуху.

Аномально спекотна погода триватиме в Україні до вихідних.  Дощі за прогнозом Sinoptik.ua просуватимуться із заходу на схід поступово. Спочатку, в суботу, відбудеться зниження денної температури в західних областях України, потім циклон просунеться до центру, та вже до понеділка-вівторка досягне східних областей.

У вихідні місцями очікуються сильні грози, зливи. Руйнівні вітри, грози прийдуть до нас із заходу послабленими, але все-таки ще досить сильними. Зараз час відпусток, рух у південному та західному напрямку на дорогах інтенсивний, водіям рекомендується бути дуже обережними при сильному штормовому вітрі, зливах: якщо немає безпечного місця для зупинки, краще продовжувати повільний рух.

Західні області України у п'ятницю вдень ще в зоні спеки, денна температура повітря підніметься до +32 °С. Ввечері 25 червня очікується сильна гроза, злива, можливо, град, пориви шквального вітру можуть досягати 15-24 м / сек. У вихідні можуть пройти грози та дощі, але не скрізь, місцями, температура впаде до +24 °С.

У високогір'ї Карпат у вихідні денна температура вдень знизиться до +18...+20 °С, місцями пройдуть грозові дощі.

У Закарпатті спека не поспішає зменшувати обороти, мінімальна температура буде в суботу +25 °С, до понеділка знову стане +29...+ 30 °С. У суботу пройдуть дощі.

На півдні України картина погоди відрізняється від загальної по країні. Температура повітря вдень не думає знижуватися, з п'ятниці по понеділок стабільно +28...+31 °С, вночі +22...+23 °С. Грози та дощі пройдуть у вихідні, не знизивши при цьому температуру повітря. Північно-західний вітер може досягнути 7 м/сек.

У Криму на узбережжі середня температура у вихідні +25...+27, у неділю в південній частині півострова пройдуть грозові дощі.

В Одесі максимальна температура +31 °С буде в суботу, сонячно. У неділю очікуються локальні дощі, температура до +28 °С. У понеділок теж +28 °С, хмарно з проясненнями, північно-західний вітер до 7 м/сек. Море прогріється до +21 °С.

У східній Україні спекотно. В суботу у Луганську може бути вдень ​​+36 °С. Але до вівторка повітря охолоне до +26 °С в Харкові, до +29...+30 °С в Луганській та Донецькій областях. Дощі пройдуть місцями в неділю та на початку тижня.

Центральна та північна Україна нарешті зітхне, африканська спека буде спадати поступово до понеділка, до температури +21...+25 °С. В суботу ще жарко, до +33. У неділю та понеділок очікуються грози та дощі, які й сприятимуть зниженню температури повітря.

У Києві в п'ятницю та суботу спека до +33.. +34 °С. Освіжить повітря грозовий дощ у неділю, денна температура спаде до +26 °С. На початку тижня буде похмуро, пройдуть дощі, тиск знизиться, північно-західний вітер досягне швидкості 7,9 м/сек, а повітря охолоне до +23 °С до вівторка, 29 червня. Вода в Дніпрі стане ще тепліше, +23 °С.

Варто зазначити, що у п'ятницю, 25 червня, у Львові та області прогнозують погіршення погоди. Так, синоптики заявили, що завтра в регіоні пройдуть дощі та дощі з грозами. Подекуди навіть град.

Через погіршення погодних умов на Львівщині оголосили штормове попередження.

Про це у Фейсбук повідомило Головне управління ДСНС України у Львівській області.

Відомо, що під час грози очікуються пориви вітру та шквали 17 – 22 м/с, а в окремих районах 25 м/с. Місцями можливі сильні зливи та град.

Таким чином, надзвичайники звертаються до мешканців області з проханням дотримуватися відповідних правил під час погіршення погоди.

ІА "Вголос": НОВИНИ