Після кількох тижнів безперервного денного світла Антарктида невдовзі зануриться у 2 хвилини ночі.

Сонце не заходить в Антарктиді з жовтня. Найпівденніший континент Землі зараз переживає довгий літній день, який триває з середини жовтня до початку квітня.

Але в суботу, 4 грудня, темрява прокотиться над льодами Західної Антарктиди. Місяць пройде прямо перед Сонцем, блокуючи його світло і створюючи повне сонячне затемнення, повідомляє сайт Science Аlert.

Тим часом на південних краях Південної Америки, Африки, Австралії та Нової Зеландії спостерігатиметься досить незначне часткове затемнення. Для Південної Америки та Африки затемнення буде рано вранці; для Австралії та Нової Зеландії це станеться під час заходу сонця.

Сонячні затемнення є відносно рідкісними подіями, оскільки орбіта Місяця нахилена на 5 градусів відносно орбіти Землі навколо Сонця, тому вони не зовсім рухаються в одній площині. Однак приблизно кожні шість місяців орбіти вирівнюються, щоб створити кілька затемнень – місячне затемнення в повний місяць, за яким слідує сонячне затемнення в молодий місяць (як ми зараз спостерігаємо), або навпаки.

Місячне затемнення бачить більше людей, тому що кожен на нічній стороні Землі під час місячного затемнення побачить цю подію. Сонячні затемнення трапляються так само часто, але їх бачить набагато менше людей, оскільки тінь, створена Місяцем, що проходить перед Сонцем, покриває набагато меншу частину Землі.

Тінь Місяця, коли вона перетинає Землю, має ширину лише 100-260 км, і ви повинні знаходитися в межах цього вузького шляху, щоб побачити повністю затемнене Сонце. Ось чому любителі затемнення подорожують світом, щоб опинитися в потрібному місці в потрібний час.

Але коли подія відбувається у віддаленому місці, як-от в Антарктиді, то таке затемнення побачать переважно пінгвіни.

Читайте також: 

ІА "Вголос": НОВИНИ