Галицький районний суд міста Львова оголосив перерву в розгляді справи антивакцинатора Остапа Стахіва, через клопотання захисника про повернення обвинувального акту.

Про це повідомляє «Судовий репортер».

Нагадаємо, що активіста обвинувачують в антиукраїнських діях, а при обшуку начебто знайти докази фінансування його антивакцинаторської діяльності з боку РФ.

Обвинувальний акт надійшов до судді Галицького районного суду Наталії Зубачик ще у квітні минулого року, але в кінці жовтня прокурор заявив їй відвід, оскільки вона розглядала клопотання на досудовому розслідуванні і досліджувала частину матеріалів кримінального провадження.

Далі перейшла до судді цього ж суду Христини Мисько, але на засіданні в грудні Стахів намагався відвести цю суддю, заявляючи про її упередженість, але відвід не задовольнили. До кінця березня оголошено про перерву в підготовчому судовому  засіданні, тому що захисник Стахів має підготувати для розгляду клопотання про повернення обвинувального акту через невідповідність вимогам КПК.

У суді Стахіва захищають два адвокати, а також на засіданні 7 лютого було двоє вільних слухачів, які прийшли підтримати активіста.

У червні минулого року прокуратура намагалася скерувати справу Стахіва з Галицького районного суду Львова до Печерського районного суду Києва. Обґрунтовували це тим, що Стахів начебто територіально скоїв злочин біля Верховної Ради України.  Проте Верховний суд не погодився і зіслався на те, що обвинувачений, його захисники та більшість свідків проживають в межах Львівської області. Водночас захисник Стахіва також безуспішно звертався із клопотанням до Верховного Суду щодо перенаправлення обвинувального акту до Києва, кажучи, що свідки проживають за межами міста Львова.

Нагадаємо, в кінці жовтня 2021 року  активіст Стахів  на своєму youtube-каналі «Остап Стахів 2» розмістив відеозапис під назвою «3 листопада всі на Київ», де закликав усіх долучитися до антивакцинаторського мітингу біля будівлі Верховної Ради України. Як з’ясувалося пізніше Стахіва запідозрили в дотичності до антиукраїнської мережі під кураторством представників РФ, при обшуку квартири його виявили докази можливого фінансування діяльності антивакцинаторів з боку РФ. Стахіву обрали тримання під вартою, але він вніс майже 1 млн грн застави і не перебуває в СІЗО.

Активісту інкримінують ч.ч.1,2 ст. 109 КК України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), що передбачає позбавлення волі до 10 років з конфіскацією майна або без такої. 

Читайте також у «Вголосі»: сьогодні у Львові прощаються з Героями, які загинули у боях з російськими окупантами. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ