ДП «Антонов» ДК «Укроборонпром» 7 липня уклало угоду з АТ «Мотор Січ» про ремонт авіаційних двигунів на $9,60 млн. Про це повідомляється у системі «Прозорро», пишуть Наші гроші.

До кінця 2021 року впродовж десяти місяців капітально відремонтують чотири авіаційні двигуни ДТ-18Т серії 3 у середньому по $2,40 млн. Після капремонту гарантійний строк служби складе сім років, а гарантійний наробіток – 2 тис годин / 445 польотних циклів.

За даними з відкритих джерел, це двигуни для транспортних літаків Ан-124 «Руслан».

У 2017 році «Антонов» замовляв «Мотор Січі» капремонт і модернізацію двигунів Д-18Т серії 3 у серію 3М для дослідної експлуатації за $6,80 млн. Судячи зі звітів про зміни до договору, їх було два, тож середня ціна капремонту і модернізації складала $3,40 млн.

«Укроборонпром» 7 липня призначив президентом «Антонова» Олександра Лося, який до того був віце-президентом «Антонова» з проектування. Олександр Донець, який очолював «Антонов» із 2018 року та після звільнення у червні 2020 року намагався двічі через суд відновитися на посаді, відкликав усі свої вимоги та позови щодо підприємства.

Раніше концерн передав у СБУ і НАЗК результати перевірки «Антонова», яка виявила факти, що можуть свідчити про неефективне управління державним підприємством, нецільове використання об’єктів державної власності, зловживання і порушення з боку керівництва. «Антонов» у відповідь заявляв, що «Укроборонпром» вдається до заходів, спрямованих на припинення діяльності держпідприємства, та назвав результати роботи згаданої комісії недостовірними, але нині пост на сторінці «Антонова» у Фейсбуці вже видалено. Згодом стало відомо, що СБУ відкрила провадження щодо порушення порядку міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю.

Нагадаємо, у серпні 2019 року видання «Liga.net» повідомило, що держава Україна в особі одного з підприємств концерну «Укроборонпром» на безоплатній основі отримає 25,00002% акцій АТ «Мотор Січ» (Запоріжжя) – одного з найбільших світових виробників авіадвигунів. При цьому контрольний пакет акцій перейде до інвесторів з Китаю. Цей проект було розпочато «Укроборонпромом» ще при президенті Порошенку, коли концерн курував Олег Гладковський, а його керівником був і залишився Павло Букін.

У прес-службі «Укроборонпрому» підтвердили підписання договору про передачу у власність України 25% «Мотор Січі». Договір про співпрацю підписано між державою Україна в особі держконцерну «Укроборонпром», фірмою «Скайрайзон Ейркрафт Холдінгс Лімітед» і фірмою «Бейджинг Сіньвей Телеком Технолоджі Груп Ко., Лтд.». Приводом для дій стали рішення РНБО і українського уряду, повідомили в дежконцерні.

Договір передбачає передачу 25,00002% акцій ПАТ «Мотор Січ» на користь держави Україна на безоплатній основі. Крім того, договір між акціонерами передбачає порядок спільного управління компанією (Акціонерну угоду), повідомили в «Укроборонпромі».

«Реалізація умов укладених договорів можлива тільки після отримання від АМКУ дозволу на концентрацію. Спільна заява в даний час розглядається», – йдеться в повідомленні Укроборонпрому.

АМКУ відкрив справу і поки ще не виніс рішення про дозвіл на концентрацію.

«За законодавством Укроборонпром не має права створювати СП з іноземними компаніями, тому на вищому державному рівні було прийнято рішення перевести частину акцій Мотор Січ під підприємство Укроборонпрому», – повідомила Liga.net з посиланням на анонімне джерело. За його словами, формальним власником 25% акцій може стати ДП «Івченко Прогрес».

Цим процесом керував заступник секретаря РНБО Олег Гладковський. Після його звільнення процес фактично зупинився. Очікується, що питання «Мотор Січі» з китайською стороною тепер будуть обговорювати з заступником секретаря РНБО Сергієм Кривоносом.

«Мотор Січ» – один з найбільших в світі виробників авіаційних двигунів. Довгий час компанію одноосібно контролював її почесний президент, колишній нардеп В’ячеслав Богуслаєв. У 2016 році великі пакети акцій підприємства були продані іноземним компаніям. У вересні 2017 року СБУ порушила кримінальну справу за статтею «диверсія» і «підготовка до злочину», а Шевченківський райсуд Києва заарештував сконцентровані у власності п’яти офшорів 41% акцій «Мотор Січ».

Як писав “Вголос”:

ДП «Антонов» ДК «Укроборонпром» 2 червня уклав три угоди із державним ПАТ «АБ «Укргазбанк» про банківські послуги.

ІА "Вголос": НОВИНИ