У спільній заяві організацій «Transparency International Україна», «Автомайдан», «Центр протидії корупції», а а також антикорупційної групи «Реанімаційний пакет реформ», оприлюдненій на сайті ЦПК, стверджується, що за рік роботи керівництво агентства свідомо саботувало роботу реєстру декларацій держслужбовців та блокувало реалізацію основних функцій, покладених на новостворений орган.  

«Зокрема, Державний реєстр декларацій за кілька днів до закінчення строку декларування другої хвилі державних службовців, коли декларації повинні подати  близько 700-800 тис. декларантів – не працює», - заявили активісти.  

Підкреслюється, що подібні випадки збою в роботі реєстру носять системний характер. Раніше факт фальсифікації електронного ключа для імітації злому реєстру декларацій так і не розслідувався керівництвом НАЗК.  

«За півроку після першої хвилі декларування  керівництво НАЗК не спромоглося забезпечити проведення перевірок декларацій чиновників першої хвилі декларування. Порядок повної перевірки був ухвалений з третьої спроби лише через рік від створення органу.

За два місяці після ухвалення Порядку повної перевірки декларацій, НАЗК прозвітувало про початок перевірки близько 30 декларацій топ-посадовців. За рік роботи керівництво агентства так і не створило систему для автоматизованої перевірки декларацій, а також не отримало доступ до інших державних реєстрів для здійснення такої перевірки», - вказується в заяві.  

За словами активістів, очевидним є використання НАЗК для вибіркового переслідування окремих декларантів і навіть активістів. Зокрема, серед усіх топ-чиновників НАЗК ініціювало притягнення до кримінальної відповідальності за корупційні порушення лише народного депутата Сергія Лещенка (за викладацьку діяльність), а також екс-главу Одеської митниці Юлію Марушевську (за отримання премії в 500 грн).  

Громадські активісти вважають, що відповіддю на неефективну роботу керівництва НАЗК має стати звільнення діючих членів агентства і ліквідація його колегіального керівництва через внесення відповідних змін до Закону України «Про запобігання корупції».
 

 «Вголос» 

ІА "Вголос": НОВИНИ