Як нагадує управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України, 4 лютого 2016 року Апеляційний суд м. Києва скасував ухвалу слідчого судді від 21.12.2015, якою накладено арешт на пенсію (грошові виплати) підозрюваного М. Азарова. Своє рішення суд обґрунтував тим, що згідно зі ст. 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія – це щомісячна пенсійна виплата в солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, яку отримує застрахована особа, а отже, не є майном, що перебуває у власності особи, тому її не можна арештувати, відповідно до вимог ч. 6 ст. 170 КПК України.

Для забезпечення можливої конфіскації належного підозрюваному майна 24 лютого 2016 року за клопотанням Генеральної прокуратури слідчий суддя Печерського районного суду знову наклав арешт на кошти М. Азарова, що надходили на його банківський рахунок як пенсійні виплати.

29 березня 2016 року Апеляційний суд м. Києва погодився з доводами прокурора управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Генеральної прокуратури України та підтвердив, що накопичені на банківському рахунку для пенсійних виплат кошти є предметом, на який можна накладати обмеження в розумінні ст. 170 КПК України, та визнав їхній арешт законним.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ