Керівник фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що він погодився б на компроміс щодо Криму, якби Росія відвела свої війська з Донбасу. Згодом він вибачився за таку заяву.

Ці слова одного з провідних членів команди Володимира Зеленського збурили український політикум. Представники Меджлісу кримськотатарського народу назвали це «здачею народу».

Спікер парламенту Дмитро Разумков запевнив, що жодних перемовин про це Україна не веде.

Новий керівник Офісу президента Андрій Єрмак своєю чергою сказав, що не спілкувався з Арахамією щодо його заяви.

Тиждень тому про неможливість подачі води у Крим заявив постійний представник президента України в Криму Антон Кориневич. Останніми тижнями з півострова надходить все більше повідомлень про нестачу води.

До 2014 року значну частину води до Криму подавали з Дніпра через Північно-Кримський канал, проте після анексії Україна перекрила його.

Після перемоги Володимира Зеленського на виборах президента Росія ініціювала перемовини про воду.

12 серпня постійний представник Криму при президенті Росії Георгій Мурадов сказав, що російська влада півострова хоче звернутися до керівництва РФ з проханням про переговорний процес з Україною щодо пропуску на півострів вод Дніпра.

Наприкінці січня у Давосі Давид Арахамія зробив гучну заяву, що Україна може припинити гармонізувати законодавство з ЄС згідно з Угодою про асоціацію. Вона також викликала політичний скандал в Україні.

Пан Арахамія написав, що на засіданні фракції ніколи не піднімалось питання води для Криму. Ідею про відновлення постачання води на півострів в обмін на виведення російських військ з Донбасу озвучив ведучий в ефірі, не він сам, а політик просто висловив свою особисту думку.

«Хочу принести вибачення громадянам України, переселенцям, кримчанам, яких могли образити мої слова, навіть попри те, що вони були вирвані з загального контексту і насправді були трактовкою припущень, озвучених не мною», - написав політик.

На його думку, за таким нібито простим питанням як вода стоїть серйозний юридичний і дипломатичний зміст, а тому за 30 секунд ефіру це пояснити було складно.

Як відомо, глава фракції “Слуга народу” Давид Арахамія погодився б пустити воду в окупований Крим в обмін на повний контроль українського кордону на Донбасі. https://vgolos.com.ua/news/ya-b-na-take-pishov-arahamiya-zgoden-podaty-vodu-v-okupovanyj-krym-v-obmin-na-donbas_1168376.html

 

ІА "Вголос": НОВИНИ