Два тисячоліття тому стародавні єгиптяни були покладені в храмі Тапосіріс-Магна біля Олександрії. Їхні органи були вилучені, а тіла обгорнуті полотном.

Одній з мумій була надана велика честь: жерці та бальзаматори помістили в рот золотий амулет у формі язика, щоб мертві могли говорити з богом Осірісом.

Мумія із золотим язиком була серед незліченної кількості нещодавно виявлених в Олександрії, повідомило в п'ятницю Міністерство туризму та старожитностей Єгипту, повідомляє Insider.

Спільна місія єгипетських та домініканських археологів знайшла під храмом 16 вирізаних в скелі поховань.

Мумії були в поганому стані, що характерно для муміфікації в епоху Греції та Риму.

Мумія з позолоченим язиком була не єдиною зіркою недавньої знахідки.

За словами домініканського археолога Кетлін Мартінес, яка керувала експедицією, дві найважливіші мумії, знайдені групою, були поховані з декоративною маскою з папірусу та льону, якою обгортали мумії з голови до ніг.

На картонній масці однієї мумії зображений Осіріс, а на іншій прикрашена корона з рогів, кобри на лобі та намисто з головою сокола, яке символізує Гора, єгипетського бога сонця.

Біля інших двох мумій виявили сувої, які зараз розшифровуються.

Експедиція також виявила вісім мармурових голів часів грецької та римської епох.

Храм Тапосіріс-Магна, або «великий храм Осіріса», хвилює археологів, адже вважають, що там похована легендарна Клеопатра, остання королева Єгипту, яка померла в 30 році до н. е.

У липні було знайдено мумії, покриті золотом перед похованням приблизно за часів правління Клеопатри. Золоті покриття свідчать про те, що двоє людей були важливими членами суспільства, наближеними до королеви. Також на цьому місці знайшли монети часів правління Клеопатри.

Проте є версія, що Клеопатру поховали поруч із її палацом, який тепер знаходиться під водою.

Археологи знайшли палац Клеопатри більше чотирьох десятиліть тому, в 20 футах (≈ 6 м) під хвилями східної гавані Олександрії.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ