Під час розкопок на острові Хортиця в Запорізькій області археологи виявили стародавнє святилище, яке, найімовірніше, є ровесником піраміди Хеопса.

Про це повідомили на сайті 061.ua.

Археологи зазначають, що святилище виявили випадково. Унікальну знахідку помітив науковий співробітник Національного заповідника «Хортиця», археолог Дмитро Никоненко тоді, коли гуляв разом з сином в балці Каракайка. Так він звернув увагу на вихід гірської породи в тому місці, де його бути не могло. Тоді Никоненко разом з колегами вирішив обстежити місце.

«Є багато питань: починаючи від дати і закінчуючи тим, що це. Є дві версії: культовий пам'ятник або похоронний. Це була культова споруда, так зване святилище, де проводили ритуали приблизно три-чотири тисячі років тому, це епоха бронзи», - розповів Никоненко.

Саме святилище має вигляд кола, діаметром дев'ять метрів, яке складене з каменів. Поряд з каменями археологи знайшли стародавню зброю, яку, на думку вчених, приносили в жертву богам для заступництва в успішному полюванні або боях.

Також археологи не виключають, що поруч може бути виявлено і масове поховання.

«Острів святого Григорія (стара назва Хортиці) – тут віддавали данину богам за вдалий спуск порогами. Такі святилища з'являються, коли людина стає »на весло«. У кожному порту є церква святого Миколая, адже саме він є покровителем мореплавців і мандрівників. У стародавні часи — це поняття було гіпертрофовано», - пояснив науковий співробітник заповідника Хортиця В'ячеслав Зайцев.

Як писав «Вголос», московські й уральські археологи під час розкопок у заповіднику “Херсонес Таврійський” в окупованому Севастополі виявили одне з приміщень стародавнього храму.

ІА "Вголос": НОВИНИ