Розташовані на відстані близько мільярда світлових років від Землі структури, які отримали офіційну назву PKS 2130-538, отримали прізвисько «привидів, що танцюють». 

Вони були виявлені в рамках першого дослідження далекого космосу з використанням системи Pathfinder (ASKAP), повідомляє Live Science.

У новій статті, яка описує структури, дослідники, котрі помітили ефірні фігури, заявили, що вони не схожі ні на що з того, що їм доводилося раніше бачити.

Космічні "привиди"

«Коли ми вперше побачили «танцюючих привидів», ми й гадки не мали, що це таке», - сказав у своїй заяві провідний автор дослідження Рей Норріс, професор астрофізики Університету Західного Сіднея в Австралії.

Після декількох тижнів досліджень у дослідників нарешті є пояснення дивному видиву: дві надмасивні чорні діри в центрах двох галактик «випускали потоку електронів, які потім вигиналися в химерні форми міжгалактичним вітром», - сказав Норріс. .

Ці електрони приходять з так званих радіогалактик, які, як і багато інших галактик, закріплені в своїх центрах величезними чорними дірами, маса яких в мільярди разів перевищує масу Сонця. У радіогалактиках їх надмасивні чорні діри випромінюють багато світла у спектрі радіохвиль. Коли речовина радіогалактики потрапляє в пастку величезного гравітаційного тяжіння її надмасивної чорної діри, матерія рухається по спіралі всередину, розганяючись до неймовірних швидкостей. Оскільки частина цієї матерії електрично заряджена, вона відбивається від магнітних полів, що оточують чорні діри, утворюючи швидкий потік заряджених частинок, названих струменем.

Коли струмені частинок з цих конкретних радіогалактик врізалися в потік міжгалактичного пилу, вони відобразили моторошне зображення у вигляді привидів, що танцюють нічному небі.

«Ми досі не знаємо, звідки дме вітер. Чому він так заплутаний? І що викликає потоки радіовипромінювання? Ймовірно, буде потрібно ще багато спостережень і моделювань, перш ніж ми зрозуміємо щось із цього», - сказав Рей Норріс. 

Додамо, що привиди - не перше дивне явище, виявлене проектом EMU. У 2019 команда знайшла гігантські незрозумілі кільця радіовипромінювання, розміром до 1 мільйона світлових років в поперечнику.

ІА "Вголос": НОВИНИ