Пара зірок, відома як V Sagittae, рухається по спіральній лінії зіткнення, вибуховий кінець якої, на думку астрономів, ми побачимо вже до кінця століття.

Подвійна зірка V Sagittae містить білого карлика, який краде матеріал у більш великої зірки-компаньйона в міру того, як дві спіралі зближуються. Нове дослідження припускає, що пара об’єднається приблизно до 2083 року, що, як очікується, зробить V Sagittae однією з найяскравіших зірок на нічному небі приблизно на місяць.

До кінця 21 століття астрономи можуть стати свідками появи «нової зірки» в сузір’ї Стрілець Стріла. Дві зірки, разом названі V Sagittae, розташовані на відстані приблизно 7800 світлових років від нас, і вони все більше зближуються. І коли вони обертаються навколо одна одної, велика зірка скидає матеріал на свого меншого білого карлика-компаньйона. В кінцевому підсумку вони зіткнуться і об’єднаються, створивши потужний спалах світла, який, за оцінками астрономів, зробить зірку V Sagittae найяскравішою в нічному небі приблизно на місяць, повідомляє сайт astronomy.com.

В даний час зіркам потрібно близько 12 годин, щоб один раз облетіти одна одну. До 2083 році – плюс-мінус 16 років – дослідники очікують, що вони повністю зіллються разом.

Дослідники представили відкриття в понеділок на 235-му засіданні Американського астрономічного товариства в Гонолулу, Гаваї.

Подвійна зоряна система V Стрільця потрапляє в категорію того, що астрономи називають катастрофічною змінною. Білий карлик і інша зірка обертаються навколо один одного. Білий карлик витягує водень з тонких зовнішніх шарів своєї зірки-компаньйона. Коли вкрадений матеріал досягає поверхні білого карлика, сильна гравітація змушує водень спалахнути в результаті ядерного синтезу, що збільшує яскравість системи.

«V Стрілець – одна з найекстремальніших катастрофічних змінних», – сказав астроном Бредлі Шефер з Університету штату Луїзіана під час пресконференції.

Ґрунтуючись на масі зірок, зміні орбітальних властивостей і швидкості яскравості, дослідники дійшли висновку, що пара зірок зіллється і створить яскравий спалах, який вони називають «злитим спалахом».

Їх розрахунки припускають, що злиття повинно відбутися приблизно в 2083 році.

Фото ілюстративне

ІА "Вголос": НОВИНИ