[media=161077,161078,161079,161080,161081,161082] 

Про це повідомляє hightech.fm із посиланням на businessinsider.com.

«Я вважаю, що всі логістичні та технічні проблеми найближчим часом успішно вирішаться, – говорить астроном Марек Кукула. – Головним випробуванням стане виживання на планеті і збереження бойового духу».

Він підкреслив, що першим колоністам доведеться уживатися в маленьких кімнатках, бачачи одні й ті ж особи нескінченно довгий час, усвідомлюючи при цьому, що знаходишся за мільйони кілометрів від будинку. Тут важливо не переставати бути веселим.

Будинки облаштовані атрибутами звичних земних осель. Тут і мікрохвильовка, і шафа для особистих речей. З незвичайного – 3D-принтер і окуляри віртуальної реальності. У кожного, в такому будинку є своє робоче місце, поруч з ним висить телевізор, мабуть, для новин про чергові президентські перегони. Також передбачено простір для експериментів і досліджень.

Експедиція на Марс – це квиток тільки в один кінець, тому астронавти повинні бути повністю автономними. У демонстраційному зразку показаний механізм вирощування різноманітних поживних культур. Це можуть бути і томати, і картопля, і фрукти – все те, що можна посадити на Землі, розповідає доктор Кукула. Тут же показаний прототип марсіанського костюма. Атмосфера там більш розряджена ніж на землі, а тиск менше в 160 разів, отже, якщо є бажання зберегти очі в орбітах, то необхідний універсальний легкий костюм.

У цьому марсіанському будинку не буде вікон, щоб уникнути впливу радіації. Астронавти будуть спати в спеціальних відсіках нижче рівня поверхні планети. Ліжка, розташовані в кімнатах, просто для денного відпочинку. Найімовірніше, що марсіанські будинки будуть виглядати саме так, але досі ще не відомий матеріал, з яких будуть побудовані реальні моделі.

Польоти на Марс повинні початися вже в найближчому майбутньому. Над проектами працюють як приватні, так і державні компанії. До цього моменту Ілон Маск встиг пообіцяти відправити на планету мільйон чоловік до 2030 року, схожі терміни називає Барак Обама. Boeing поспішає обігнати їх обох. При цьому паралельним курсом слідує Китай.

ІА "Вголос": НОВИНИ